Klassiek, eenvoudig vlechtbrood

Omschrijving

| bakkerij/ brood/ 1 brood

| ± 15 min deeg/ 2 x 30 min rijzen/ 40 min bakken

| 2016.09 – Landleven

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 450 g tarwemeel
  • 300 g bloem
  • 450 g water (op kamertempratuur)
  • 1 el gedroogde gist (± 14 g)
  • ½ tot ¾ el bakkerszout (10-12 g)
  • Scheutje zonnebloemolie (± 30 g)

Bereiding

Kneden
  1. Meng de ingrediënten en voeg scheutje voor scheutje het water toe.
  2. Kneed tot het een mooi en elastisch deeg is. 
  3. Dit kan met de hand of met de machine. 
Voorrijzen
  1. Leg het deeg in een licht ingevette teil om ze te laten rijzen (bedekt met een schone, droge theedoek).
  2. Laat deze een half uur liggen, is 1e rijs
Vormen
  1. Duw de lucht uit het deeg en maak er een platte cirkel van.
  2. Verdeel je deeg in 3 gelijke delen
  3. Maak van elk deel een lange pil
  4. Vlecht je 3 pillen bij elkaar, uiteinden wat naar beneden dicht vouwen
  5. Breng je gevlochten deeg in je ingevette broodbakblik
  6. Dek opnieuw af met een theedoek en laat weer 30 min rijzen
  7. Dit is de narijs, en is klaar wanneer je deeg verdubbeld is in hoeveelheid
  8. Ondertussen de oven voorverwarmen op 225 ºC, (hetelucht; 200 ºC)
Bakken
  1. Zet het bakblik met daarin het deeg op de bakplaat en schuif deze op de onderste riggel van de oven.
  2. Bak het brood voor 35 tot 45 minuten (in mjn oven was 40 min voldoende). 
  3. Wanneer het brood uit de oven komt haal je ze gelijk uit de blikken.
  4. Dan kunnen ze uitdampen en krijgt het een knapperige korst. 

Eet smakelijke

 

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email