Klassiek, eenvoudig vlechtbrood
Omschrijving
| bakkerij/ brood/ 1 brood
| ± 15 min deeg/ 2 x 30 min rijzen/ 40 min bakken
| 2016.09 – Landleven
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 450 g tarwemeel
- 300 g bloem
- 450 g water (op kamertempratuur)
- 1 el gedroogde gist (± 14 g)
- ½ tot ¾ el bakkerszout (10-12 g)
- Scheutje zonnebloemolie (± 30 g)
Bereiding
Kneden
- Meng de ingrediënten en voeg scheutje voor scheutje het water toe.
- Kneed tot het een mooi en elastisch deeg is.
- Dit kan met de hand of met de machine.
Voorrijzen
- Leg het deeg in een licht ingevette teil om ze te laten rijzen (bedekt met een schone, droge theedoek).
- Laat deze een half uur liggen, is 1e rijs
Vormen
- Duw de lucht uit het deeg en maak er een platte cirkel van.
- Verdeel je deeg in 3 gelijke delen
- Maak van elk deel een lange pil
- Vlecht je 3 pillen bij elkaar, uiteinden wat naar beneden dicht vouwen
- Breng je gevlochten deeg in je ingevette broodbakblik
- Dek opnieuw af met een theedoek en laat weer 30 min rijzen
- Dit is de narijs, en is klaar wanneer je deeg verdubbeld is in hoeveelheid
- Ondertussen de oven voorverwarmen op 225 ºC, (hetelucht; 200 ºC)
Bakken
- Zet het bakblik met daarin het deeg op de bakplaat en schuif deze op de onderste riggel van de oven.
- Bak het brood voor 35 tot 45 minuten (in mjn oven was 40 min voldoende).
- Wanneer het brood uit de oven komt haal je ze gelijk uit de blikken.
- Dan kunnen ze uitdampen en krijgt het een knapperige korst.
Eet smakelijke