Echte Vlaamse Stoofvlees met vers gesneden frietjes
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers )
| 2:45 a 3 uur
| 24Kitchen, Wim Balieu
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 2grote uien
- roomboter
- 1 el bloem
- 1 kg stoofvlees (liefst uit de nek)
- 1 tlp gemalen korianderzaad
- 1 tlp gemalen gemberwortel (gedroogd)
- 1 tlp gemalen kardemom
- 1 tlp zwarte peper
- 1 tlp nootmuskaat (of 1/2 tl piment)
- 1 flesje bruin bier (donkere Tripple)
- Scheutje natuurazijn (om de draadjes te realiseren)
- Paar jeneverbesjes en 2 kruidnagels (als warme kruiden)
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- 2 plakjes peperkoek/ ontbijtkoek
- 2 el scherpe mosterd
Bereiding
- Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.
- Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in.
- Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
- Wentel het vlees kort in bloem en schroei in een andere (braad)pan tot ze een goudbruin kleurtje hebben.
- Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen, een snuifje zout en de specerijen (koriander/ gemberwortel/ kardemom/ nootmuskaat).
- Doe de stukjes vlees bij de uien.
- Blus de aanbaksels van het vlees in de tweede pan af met het bier.
- Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (dit heet deglaceren).
- Zodra het bier kookt, giet je het bij de stoofpot.
- Voeg een scheutje natuurazijn toe, dat zorgt voor het effect van goeie draadjesvlees
- Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een stukje keukentouw.
- Laat het kruidentuiltje samen met de kruidnagel en de jeneverbesjes meestoven in de pan.
- Leg 2 a 3 plakjes ontbijtkoek bovenop en laat meestoven (zorgt voor de binding).
- Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur.
- De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
- Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is. Voeg als laatste pas de mosterd toe
- Het laatste half uur kan je het deksel verwijderen om te laten inkoken tot de gewenste dikte.
Drankadvies
Wijn: | — |
Bier: | Een heerlijke trapist of Leffe |