Belgisch-Vlaamse Hutspot

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 6-8 pers 

| voorbereiding 10 min/ bereiden min 1 uur

| Recept uit moeders keuken

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • ± 500 gr ribbetjes
  • ± 250 gr stukje gezouten spek (zuurkoolspek), of restje ham
  • eventueel naar keuze braadworst
  • 1 groene kool
  • 2 st prei
  • 3 a 4 wortelen (winterpenen)
  • 1 raap
  • 250 gr spruitjes
  • 1 grote ui
  • 750 gr aardappelen

Bereiding

Voorbereiding (stap 1)
  1. Indien je een stukje ham gebruikt, deze een dag tevoren in weken in water en om de 3 a 4 uur het water verversen.
  2. Was en snij de groenten grof
Bereiding zelf (stap 2)
  1. Gebruik een grote gietijzeren pan
  2. Start met het bakken van de ribbetjes, bak ze rondom mooi bruin op een mild hoge temperatuur. Kruid met peper en zout en een weinig water.
  3. Doe dit ook met de braadworsten
  4. Indien je ham gebruikt, snij deze in blokjes van ongeveer 2×2 cm
  5. Haal het vlees uit de pan, 
  6. Voeg nog wat boter in de pan en maak de aanbaksel los.
  7. Gesneden groenten mogen in de pan (behalve de aardappelen).
  8. Leg het vlees er bovenop
  9. Laat alles op een zacht vuurtje sudderen voor ongeveer 1 a 1,5 uur.
  10. Controleer of het vlees gaar is.
  11. Als het kan haal je even de groenten uit de pan, leg nu de aardappelen op je vlees en doe de groenten er weer bovenop.
  12. Laat nog 1/2 u verder sudderen zodat ook de aardappelen gaar worden
  13. Haal nu het vlees uit de pan
  14. Kruid alles met nootmuskaat, peper en zout
  15. Pureer het geheel met de aardappelstamper.
  16. Voeg vlees weer toe en…

Eet smakelijk, wij vinden het heerlijk

Drankadvies
Wijn:
Bier: naar eigen keuze, bv een donker biertje pas er goed bij

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email