Belgisch-Vlaamse Hutspot
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 6-8 pers
| voorbereiding 10 min/ bereiden min 1 uur
| Recept uit moeders keuken
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- ± 500 gr ribbetjes
- ± 250 gr stukje gezouten spek (zuurkoolspek), of restje ham
- eventueel naar keuze braadworst
- 1 groene kool
- 2 st prei
- 3 a 4 wortelen (winterpenen)
- 1 raap
- 250 gr spruitjes
- 1 grote ui
- 750 gr aardappelen
Bereiding
Voorbereiding (stap 1)
- Indien je een stukje ham gebruikt, deze een dag tevoren in weken in water en om de 3 a 4 uur het water verversen.
- Was en snij de groenten grof
Bereiding zelf (stap 2)
- Gebruik een grote gietijzeren pan
- Start met het bakken van de ribbetjes, bak ze rondom mooi bruin op een mild hoge temperatuur. Kruid met peper en zout en een weinig water.
- Doe dit ook met de braadworsten
- Indien je ham gebruikt, snij deze in blokjes van ongeveer 2×2 cm
- Haal het vlees uit de pan,
- Voeg nog wat boter in de pan en maak de aanbaksel los.
- Gesneden groenten mogen in de pan (behalve de aardappelen).
- Leg het vlees er bovenop
- Laat alles op een zacht vuurtje sudderen voor ongeveer 1 a 1,5 uur.
- Controleer of het vlees gaar is.
- Als het kan haal je even de groenten uit de pan, leg nu de aardappelen op je vlees en doe de groenten er weer bovenop.
- Laat nog 1/2 u verder sudderen zodat ook de aardappelen gaar worden
- Haal nu het vlees uit de pan
- Kruid alles met nootmuskaat, peper en zout
- Pureer het geheel met de aardappelstamper.
- Voeg vlees weer toe en…
Eet smakelijk, wij vinden het heerlijk
Drankadvies
Wijn: | — |
Bier: | naar eigen keuze, bv een donker biertje pas er goed bij |