Vispannetje (2)

Omschrijving:

Voorgerecht | warm | vis | 6 personen
Bereidingstijd: ong 20 a 25 min
Bron: VTM koken, recept van Piet Huysentruyt

Ingrediënten

  • 3 eigelen
  • 1 dl room
  • 150 gr champignon
  • 150 gr zeevruchten
  • 150 gr garnalen
  • gemalen kaas
  • witte wijn
  • groentenbouillon of visbouillon
  • 1 el tomatenpuree
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 600 gr dikke vaste vis, bv ½ kabeljauw en ½ zalm (1 portie van ong 100 gr/persoon)
  • 1 citroen
  • 2 dl water

Bereiding

  1. Gebruik een dik stuk vaste vis en snij deze in een groot stuk (1 per persoon) zodat deze niet kapot kookt
  2. Maak een blonde roux van boter en bloem. Maak hier een dikke saus van met water en witte wijn. Voeg een beetje vis bouillon toe. Voeg de champignons toe.
  3. Heel belangrijk, vuur LAAG zetten! Vanaf nu moeten we proberen om de saus tegen het kookpunt aan te houden, niet koken dus.
  4. Maak een 2e binding met room en 2 eigelen. Giet deze bij de saus. Als je saus gaat koken zal deze door de eieren gaan schiften en krijg je het niet meer goed. Je moet wel een gebonden saus behouden.
  5. Kruid de kabeljauw met p&z en leg de vismoten in de saus, laat 2 minuten pocheren. Roer de vis niet stuk! Denk er aan dat je een dikke saus moet hebben. Vis geeft zelf ook vocht af en anders wordt je saus te dun.
  6. Doe de garnalen en de zeevruchten erbij en sprenkel de citroen erover.
  7. Voor de kleur doe je een eetlepel tomatenpuree toe
  8. Schik in kleine oven vaste schaaltjes de vismoten. Giet hier de saus er rijkelijk overheen. Bestrooi met gemalen kaas.
  9. Zet gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. In die tijd gaart de vismoot ook verder.