Vichyssoise met St-Jakobsnoten en oesterzwammen

Omschrijving

| Feestelijke maaltijd-vissoep | 4 pers

| minder dan 60 min

| 2014.04.09 – Colruyt inspiratiefolder, Heerlijke menu’s voor Pasen

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 12 sint-jakobsnoten zonder koraal (diepvries)
  • 4 sneetjes parmaham
  • 250 g oesterzwammen
  • 3 preiwitten
  • 5 takjes tijm (vers)
  • 4 kleine aardappelen
  • 2 sjalotten
  • 2 eetl. boter
  • 1.5 dl melk
  • 1 L groentebouillon (2 blokjes opgelost in 1 L heet water)
  • 4 eetl. olijfolie
  • zwarte peper

Bereiding

Voorbereiding (ontdooitijd + 15 min)
  1. Laat de sint-jakobsnoten oppervlakkig ontdooien en dep droog.
  2. Schil de aardappelen en snij in blokjes.
  3. Snij de preiwitten in ringen.
  4. Rits de blaadjes van de takjes tijm.
  5. Scheur de oesterzwammen in fijne reepjes.
  6. Snij de sjalotten grof.
  7. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bereiding zelf
  1. Leg de sneetjes parmaham op een bakplaat met bakpapier en zet 10 min. in de voorverwarmde oven.
  2. Haal uit de oven en laat afkoelen. Breek in grove stukken.
  3. Smelt intussen de boter in een kookpot en stoof de sjalotten enkele min. samen met de tijmblaadjes.
  4. Voeg de aardappelblokjes en de preiringen toe en laat even stoven.
  5. Overgiet met de melk en de bouillon, en laat 25 min. afgedekt sudderen op een matig vuur.
  6. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de oesterzwammen gaar op een hoog vuur.
  7. Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak de sint-jakobsnoten 2 à 3 min. aan elke kant goudbruin.
  8. Mix de soep fijn. Kruid met zwarte peper en zout en voeg de gebakken oesterzwammen toe.
  9. Leg 3 sint-jakobsnoten in elk bord soep en versier met de krokante stukjes ham.
  10. Tip: Voeg eventueel een lepel lichte room toe aan elk bord om de soep nog wat smeuïger te maken.
Voedingswaarde
Energie: 394 Kcal Eiwitten: 21,4 gr Vetten: 23,4 gr Koolhydraten: 24,8 gr

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email