Vichyssoise met St-Jakobsnoten en oesterzwammen
Omschrijving
| Feestelijke maaltijd-vissoep | 4 pers
| minder dan 60 min
| 2014.04.09 – Colruyt inspiratiefolder, Heerlijke menu’s voor Pasen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 12 sint-jakobsnoten zonder koraal (diepvries)
- 4 sneetjes parmaham
- 250 g oesterzwammen
- 3 preiwitten
- 5 takjes tijm (vers)
- 4 kleine aardappelen
- 2 sjalotten
- 2 eetl. boter
- 1.5 dl melk
- 1 L groentebouillon (2 blokjes opgelost in 1 L heet water)
- 4 eetl. olijfolie
- zwarte peper
Bereiding
Voorbereiding (ontdooitijd + 15 min)
- Laat de sint-jakobsnoten oppervlakkig ontdooien en dep droog.
- Schil de aardappelen en snij in blokjes.
- Snij de preiwitten in ringen.
- Rits de blaadjes van de takjes tijm.
- Scheur de oesterzwammen in fijne reepjes.
- Snij de sjalotten grof.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bereiding zelf
- Leg de sneetjes parmaham op een bakplaat met bakpapier en zet 10 min. in de voorverwarmde oven.
- Haal uit de oven en laat afkoelen. Breek in grove stukken.
- Smelt intussen de boter in een kookpot en stoof de sjalotten enkele min. samen met de tijmblaadjes.
- Voeg de aardappelblokjes en de preiringen toe en laat even stoven.
- Overgiet met de melk en de bouillon, en laat 25 min. afgedekt sudderen op een matig vuur.
- Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de oesterzwammen gaar op een hoog vuur.
- Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak de sint-jakobsnoten 2 à 3 min. aan elke kant goudbruin.
- Mix de soep fijn. Kruid met zwarte peper en zout en voeg de gebakken oesterzwammen toe.
- Leg 3 sint-jakobsnoten in elk bord soep en versier met de krokante stukjes ham.
- Tip: Voeg eventueel een lepel lichte room toe aan elk bord om de soep nog wat smeuïger te maken.
Voedingswaarde
Energie: 394 Kcal | Eiwitten: 21,4 gr | Vetten: 23,4 gr | Koolhydraten: 24,8 gr |