Varkenshaasje met mosterd en vergeten groenten in portosaus

Omschrijving

Varkensvlees | hoofdgerecht | 4 personen

 tijd| 35 min

bron | 2015.12.16 – Okay folder, Smakelijke feestideeën

Ingrediënten

  • 1 varkenshaasje in mosterdmarinade
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 500 g aardperen
  • 1 pastinaak, 1 zoete aardappel en 1 peterseliewortel
  • 1 sjalot
  • 350 g aardappelgratin
  • 2 dl lichte room (Campina)
  • 2 el. plantaardige vetstof om te bakken en braden (Alpro)
  • 1 el. mosterd op traditionele wijze
  • 1/2 dl witte porto
  • 1 dl kippenbouillon (1/4 blokje opgelost in 1 dl heet water)
  • 2 el. olijfolie
  • 1/3 blokje kippenbouillon
  • geraspte emmentaler (facultatief)
  • peper en zout

Bereiding

  1. Snij de pastinaak, de peterseliewortel, de zoete aardappel en de aardperen in stukjes.
  2. Snij het varkenshaasje in sneetjes.
  3. Snipper de sjalot fijn.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  5. Snij de aardappelgratin in 8 porties en leg ze in een ovenschaal.
  6. Bestrooi eventueel met geraspte emmentaler.
  7. Zet 20 min. in de voorverwarmde oven.
  8. Verhit intussen 2 eetl. olijfolie in een kookpot en bak de groentestukjes 1 à 2 min.
  9. Overgiet met de kippenbouillon en laat 5 min. garen.
  10. Breng op smaak met de mosterd, peper en zout.
  11. Bak de spekreepjes samen met de fijngesnipperde sjalot in een kookpot, zonder vetstof.
  12. Overgiet met de porto. Roer er de room onder en verkruimel er 1/3 blokje kippenbouillon over.
  13. Laat op een zacht vuur inkoken tot de gewenste dikte.
  14. Kruid met peper en zout.
  15. Verhit ondertussen 2 eetl. vetstof in de braadpan en bak de sneetjes varkensvlees 2 à 3 min. aan elke kant.

Drankadvies

Wijn: Réserve des Tuguets, AOP Madiran