Varkenshaasje met mosterd en vergeten groenten in portosaus
Omschrijving
| Hoofdrgerecht/ 4 pers
| 35 min
| 2015.12.16 – Okay folder, Smakelijke feestideeën
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 varkenshaasje in mosterdmarinade
- 100 g gerookte spekreepjes
- 500 g aardperen
- 1 pastinaak, 1 zoete aardappel en 1 peterseliewortel
- 1 sjalot
- 350 g aardappelgratin
- 2 dl lichte room (Campina)
- 2 el. plantaardige vetstof om te bakken en braden (Alpro)
- 1 el. mosterd op traditionele wijze
- 1/2 dl witte porto
- 1 dl kippenbouillon (1/4 blokje opgelost in 1 dl heet water)
- 2 el. olijfolie
- 1/3 blokje kippenbouillon
- geraspte emmentaler (facultatief)
- peper en zout
Bereiding
- Snij de pastinaak, de peterseliewortel, de zoete aardappel en de aardperen in stukjes.
- Snij het varkenshaasje in sneetjes.
- Snipper de sjalot fijn.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snij de aardappelgratin in 8 porties en leg ze in een ovenschaal.
- Bestrooi eventueel met geraspte emmentaler.
- Zet 20 min. in de voorverwarmde oven.
- Verhit intussen 2 el. olijfolie in een kookpot en bak de groentestukjes 1 à 2 min.
- Overgiet met de kippenbouillon en laat 5 min. garen.
- Breng op smaak met de mosterd, peper en zout.
- Bak de spekreepjes samen met de fijngesnipperde sjalot in een kookpot, zonder vetstof.
- Overgiet met de porto. Roer er de room onder en verkruimel er ⅓ blokje kippenbouillon over.
- Laat op een zacht vuur inkoken tot de gewenste dikte.
- Kruid met peper en zout.
- Verhit ondertussen 2 el. vetstof in de braadpan en bak de sneetjes varkensvlees 2 à 3 min. aan elke kant.
Drankadvies
Wijn: | Réserve des Tuguets, AOP Madiran |
Bier: | — |