Varkensgebraad in marinade van Westmalle

TRAPPIST, authentiek bier. Bier gebrouwen binnen de muren van een klooster.
Van de 10 trappisten abdijen zijn er 6 daarvan gelegen in België

Omschrijving

Hoofdgerecht | varkensvlees | 4 personen
Bereidingstijd: 12 u marineren + 65 min
Bron: 2014.10.08 – Colruyt inspiratiefolder

Ingrediënten

  • 1 kg gebraad van koteletten (beenhouwerij)Westmalle abdijbieren
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetl. boter
  • 1 koffiel. mosterd
  • 1 eetl. Luikse siroop
  • instantsausbinder
  • 33 cl Westmalle Tripel
  • 1 eetl. balsamicoazijn
  • 1 koffiel. tijm (gedroogd)
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Bereiding

  1. Snipper het knofl ook fi jn en snij de uien grof.
  2. Meng het bier, de balsamicoazijn, de Luikse siroop, de mosterd, het knoflook, de ui en de tijm in een kom.
  3. Leg het gebraad in een ruime ovenschaal en overgiet met de marinade.
  4. Dek af met vershoudfolie en laat 12 u. marineren in de koelkast.
  5. Draai het gebraad regelmatig om en bedruip met de marinade. 
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  7. Haal het gebraad uit de marinade en dep het goed droog.
  8. Smelt de boter in een pan en bak het gebraad aan alle kanten goudbruin.
  9. Kruid met zwarte peper en zout.
  10. Leg het gebraad in een ovenschaal en giet er de helft van de marinade bij.
  11. Zet het gebraad ± 50 min. in de oven.
  12. Dek de laatste 15 min. af met aluminiumfolie.
  13. Haal uit de ovenschaal en hou warm.
  14. Giet een scheutje water in de ovenschaal en schraap de braadresten los met een houten lepel.
  15. Giet in een steelpannetje en breng aan de kook.
  16. Bind het sausje met instantsausbinder, meng goed en laat even koken.
  17. Afwerking: snij het gebraad in sneetjes, verdeel over de borden en overgiet met een beetje saus.
  18. Lekker met kroketten en gestoofde prinsessenboontjes met stukjes tomaat.
  19. Tip: om tijd te besparen, kan u een marinadespuit gebruiken.
  20. Daarmee spuit u de marinade tot in de kern van het product. Het vlees is meteen klaar voor gebruik.

Drankadvies

Bier: Westmalle Tripel, Trappistenbier
Wijn: Domaine du Château d’Eau Pinot Noir, I.G.P. Pays d’Oc, Biowijn

Voedingswaarde

  • Energie: 373 kcal
  • Eiwitten: 57 g
  • Vetten: 9.8 g
  • Koolhydraten: 8.9 g