Vanilleroomijs

Omschrijving

| Dessert | vanilleroomijs | goed voor 1 ltr roomijs

| voorbereiding, paar min / bereiding 40-50 min

|Receptenwijzer volgens mijn ijsmachine van Philips zelf

Ingrediënten

  • 300 ml volle melk
  • 200 ml vloeibare slagroom
  • 3 eierdooiers
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 10 g druivensuiker/glucosesuiker
  • merg van 1 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)

Bereiding

  1. Klop de eierdooiers met ± ½ van de suiker en vanillemerg (suiker) tot Ruban (als je met je vinger een streep op een houten lepel trekt en het loopt niet meer terug door elkaar, dan is je ruban klaar).
  2. Kook de melk en de slagroom met de rest van de suiker samen (tot net aan de kook)
  3. Breng wat van de gekookte melk/room bij de eidooiermassa (vriendjes maken)
  4. Giet nu alles terug in de pan en breng dit al roerend opnieuw aan de kook tot ruban
  5. Laat dit tot kamertemperatuur afkoelen
  6. Giet het mengsel in de kom van de ijsmachine. Zet de knop van de machine aan. (voor stevig roomijs draait hij ong 40 a 50 min, voor softijs 30 min)
  7. Breng je ijs uit de machine over in een vershoudbakje en bewaar in de vriezer.
  8. Maak je ijsmachine schoon.
  9. Koelschijf na schoonmaken met vochtige doek en drogen, opnieuw in de vriezer houden voor een volgende ijsbereiding. Klaar met ijs maken, bewaar de koelschijf droog en beschermd in de kast.
  10. NB: ik gebruik mijn eigen ijsmachine van Philips

Variaties

Aardbeienijs:

  • 200 gr verse aardbeien, pureren met 1 el citroensap
  • 90 g witte basterdsuiker, 1 eidooier, 225 ml volle melk, 100 ml room: zie stappen 1 t/m 5
  • breng na afkoelen je aardbeienpuree bij je basis vanilleijs
  • giet dit in de ijsmachine en zet hem aan

Pistacheijs:

  • 75 gr pistachenoten (zo groen mogelijk) → heb ik uiteindelijk gevonden bij “Bas boer noten
  • 40 gr fijne suiker
  • snufje zout
    • rooster de noten ± 10 min op 150 °C
    • maak een papje met de noten, suiker en zout in een vijzel
    • nadat je basis ijs is afgekoeld voeg je deze pasta met de blender bij elkaar
    • giet dit in de ijsmachine en zet hem aan

Ijs met coulis van bramen:

  • 200 gr fruit (bramen)
  • 100 gr fijne witte suiker
  • 100 cc water
  • Citroensap
    • fruit koken tot je sap hebt, door zeef wrijven zodat je zuiver sap hebt.
    • gezeefde sap opnieuw even aan de kook brengen met de suiker en citroensap.
    • van zodra het kookt, van het vuur, laten afkoelen, klaar