Vanille madeleines (2)

Omschrijving

| bakkerij/ klein gebak/ 20 stuks

| ± 10 min beslag, 30 min rusten, 8 a 10 min bakken

| februari 2023, Tijdschrift Foodies.

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 175 gr roomboter (+ wat extra)
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel (of gewone bloem + 1 thl bakpoeder)
  • 3 eieren
  • 125 gr fijne kristalsuiker
  • 8 gr (1 zakje) vanillesuiker
  • ½ thl zout
  • wat poedersuiker om te bestrooien 

Bereiding

Beure Noisette
  1. Maak van de boter een Beure Noisette door de boter te laten smelten in een pannetje
  2. Laat hem uitbruisen, roer met een garde op de bodemtot de boter mooi bruin kleurt en lekker nootachtig ruikt.
  3. PAS OP: de boter is nu erg heet, giet de boter in een vuurvaste kommetje en laat iets afkoelen, maar zorg dat hij nog wel vloeibaar blijft 
Beslag
  1. Zeef de bloem
  2. klop de eieren met de suiker + de vanillesuiker en het zout in de keukenmachine gedurende min 5 min tot het beslag luchtig en bijna wit is
  3. Roer nu op een rustige manier het meel eraan toe
  4. Roer/ schep tenslotte de beure noisette er zo luchtig mogelijk onder
  5. Giet je beslag in een spuitzak, nog niet openknippen aan de onderkant! en laat ± 30 min rusten.
Bakken
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C (hetelucht: 200°C )
  2. Vet je madeleine vorm in met gesmolten boter of met bakspray (hoeft niet met siliconebakvormen)
  3. Na het rusten van het beslag, knip je voorzichtig de onderkant/puntje eraf, vul de madeleine vormen met de spuitzak tot ± bovenste randje
  4. let op dat de madeleines nog verder rijzen tijdens het bakken
  5. Bak de madeleines af in ± 8 a 10 min tot ze goudbruin van kleur zijn
  6. Tip: zorg dat je ze niet te droog bakt!
  7. Laat ze helemaal afkoelen, en bestrooi tenslotte met poedersuiker
Variatie;
  1. je kan ze serveren met vanillecustard
  2. je kan ze voor de helft dopen in chocoladeganache
  3. je kan ze gewoon zo heerlijk opsnoepen
Voedingswaarde

per stuk

Energie: 71 Kcal Eiwitten: 1 gr Vetten: 4 gr Koolhydraten: 7 gr

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email