Vanille madeleines (2)
Ingrediënten
- 175 gr roomboter (+ wat extra)
- 125 gr zelfrijzend bakmeel (of gewone bloem + 1 thl bakpoeder)
- 3 eieren
- 125 gr fijne kristalsuiker
- 8 gr (1 zakje) vanillesuiker
- ½ thl zout
- wat poedersuiker om te bestrooien
Bereiding
Beure Noisette
- Maak van de boter een Beure Noisette door de boter te laten smelten in een pannetje
- Laat hem uitbruisen, roer met een garde op de bodemtot de boter mooi bruin kleurt en lekker nootachtig ruikt.
- PAS OP: de boter is nu erg heet, giet de boter in een vuurvaste kommetje en laat iets afkoelen, maar zorg dat hij nog wel vloeibaar blijft
Beslag
- Zeef de bloem
- klop de eieren met de suiker + de vanillesuiker en het zout in de keukenmachine gedurende min 5 min tot het beslag luchtig en bijna wit is
- Roer nu op een rustige manier het meel eraan toe
- Roer/ schep tenslotte de beure noisette er zo luchtig mogelijk onder
- Giet je beslag in een spuitzak, nog niet openknippen aan de onderkant! en laat ± 30 min rusten in de koelkast.
Bakken
- Verwarm de oven voor op 220 °C (hetelucht: 200°C )
- Vet je madeleine vorm in met gesmolten boter of met bakspray (hoeft niet met siliconebakvormen)
- Na het rusten van het beslag, knip je voorzichtig de onderkant/puntje eraf, vul de madeleine vormen met de spuitzak tot ± bovenste randje
- let op dat de madeleines nog verder rijzen tijdens het bakken
- Bak de madeleines af in ± 8 a 10 min tot ze goudbruin van kleur zijn
- Tip: zorg dat je ze niet te droog bakt!
- Laat ze helemaal afkoelen, en bestrooi tenslotte met poedersuiker
Variatie;
- je kan ze serveren met vanillecustard
- je kan ze voor de helft dopen in chocoladeganache
- je kan ze gewoon zo heerlijk opsnoepen
Voedingswaarde
per stuk
Energie: 71 Kcal | Eiwitten: 1 gr | Vetten: 4 gr | Koolhydraten: 7 gr |