Unicorntaart

Unicorntaart

Voor je kleindochter haal je toch alles uit de kast... Heerlijk om deze prachtige taart te maken. Hier is gekozen voor 4 lagen cake (dus 4 kleuren). Het recept is voor 6 cakelagen met 6 kleuren.

Omschrijving

| bakkerij/ gebak/ ± 8 pers

| afhankelijk van je aantal lagen zal je misschien in etappes moeten bakken. Totale tijd mijn unicorn was ± 2:30 u

| diverse site’s bekeken en uiteindelijk mijn eigen recept gemaakt.

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Voor het cakebeslag van 6 bakvormen van ∅ 20 cm

  • 9 el volle melk
  • 1 ½ tl vanille-extract
  • Kleurstoffen (gel), ik gebruikte deze: BrandNewCake Kleurstof Gel Assortiment (8x 35gr), verkrijgbaar bij baktotaal
  • 750 gr zachte ongezouten boter
  • 750 gr basterdsuiker
  • 9 grote scharreleieren
  • 750 g zelfrijzend bakmeel

Voor de botercrème

  • 400 gr zacht ongezouten boter  
  • 900 gr poedersuiker  
  • 5 el volle melk  
  • ½ thl vanille-extract  
  • dezelfde kleurstoffen als hierboven vermeld

Bereiding

Voor de cakelagen
  1. Zorg dat je meerdere bakvormen hebt, zo nodig in etappes je deeg maken en bakken
  2. Zet 6 vormen klaar (voor je 6 kleuren)
  3. Voeg aan het begin je kleur toe aan de melk. Dit gaat er dan aan het einde bij je beslag.
  4. Neem in een kom 9 el volle melk en voeg de 1 ½ tl vanille-extract toe, meng goed door.
  5. Verdeel nu deze melk-vanille in elke kom, is dus 1,5 el per kom. Daar voeg je dan per kom je kleurstof aan toe. Is voor de gel ± de grote van een boontje. Even goed roeren. Doe dit voor al je kleuren. Je voorbereiding is klaar. Zet je kommen met de gekleurde melk even opzij
  6. We gaan nu verder met het beslag in de keukenmachine
  7. Neem de 750 gr zachte ongezouten boter en mix dit met de 750 gr basterdsuiker.
  8. Zet je mixer aan op middelhoge tot hoge snelheid aan en draai 6 a 7 minuten tot je beslag licht en luchtig is (bijna wit en verdubbeld in hoeveelheid)
  9. De eieren: breek alle eieren in een kom en kluts ze even goed door, zodat je ze in fasen kan toevoegen in je mixer
  10. Zet de mixer (keukenmachine) weer aan op een minder hoge snelheid en voeg in 5 of 6 keer de eieren toe
  11. Mocht je zien dat je beslag lijkt te schiften, niet schrikken, voeg een beetje bloem toe. 1 of 2 el is voldoende om het geheel weer bij elkaar te krijgen (homogeen te worden)
  12. Je beslag is nu zijdezacht. Tijd voor het toevoegen van de gezeefde bloem.
  13. De machine op een hele lage stand zetten of uit je machine in een grote kom voorzichtig omscheppen om de luchtigheid te bewaren.
  14. Verdeel je beslag nu in 6 gelijke delen. Gebruik je weegschaal, weeg je hele berg aan beslag en verdeel deze door 6 (zo nauwkeurig mogelijk)
  15. Het beslag weegt nu 2689 gr : 6 = 448 gr om in elke kom met je kleurtjes te verdelen
  16. Nu ga je deze in elke kom heel voorzichtig gaan mengen met de gummi spatel. Zorg dat je de luchtigheid zoveel mogelijk bewaart
  17. Het gehele beslag is nu gemengd en gekleurd en gescheiden van elkaar
  18. Gebruik zes bakvormen van 20 cm ø. Heb je niet zoveel bakvormen, dan zal je in etappes moeten gaan bakken. Zorg er wel voor dat je bij de nieuwe baklichting je vormen weer schoon zijn.
  19. Dat betekent ook dat je je deeg in etappes zal moeten maken en kost je meer tijd
  20. Zorg dat elk bakblik beboterd en bestoven is met bloem (of gebruik wat bakpapier), breng je gekleurd beslag in de kom en vlak even af met een paletmes
  21. Bak ze allemaal af gedurende 30 min in de voorverwarmde oven van 170 °C. Gebruik een satéprikker om te controleren of ze droog gebakken zijn.
  22. Laat alle cakelagen goed afkoelen vóór je verder gaat
Voor de Botercrème
  1. Breng 400 gr zachte ongezouten boter in de mengkom van je schone mixer (keukenmachine),  klop deze in ± 5 min zacht en romig
  2. Dan voeg je er de 900 gr gezeefde poedersuiker in 2 of 3 x aan toe.
  3. Breng in een kannetje de 5 el melk + de vanille-extract
  4. Zet je mixer weer op een hele lage stand en voeg in een straaltje de melk-vanille toe
  5. Daarna nog even 2 min op volle kracht. Klaar. Deze is luchtig, wit en ruikt heerlijk
Voor de afwerking: Decoratie 1
  1. Wanneer de taarten gebakken en goed afgekoeld zijn begint het mooie werk, namelijk opmaken van de taart
  2. Tussen elke laag cake gaat een laagje botercrème
  3. Start allereerst om je taarten te trimmen; d.w.z. dat je elke cakelaag even naloopt en ze bijsnijd zodat ze allemaal gelijk zijn.
  4. De knapperig buitenkant gaan we er voorzichtig afhalen.
  5. Daarbij zijn ze ook niet glad en waterpas. Voor het stapelen kan dat ervoor zorgen dat je taart gaat wankelen en dat wil je natuurlijk niet (na al je zware werk).
  6. Om ze allemaal gelijk te snijden kan je gebruik maken van een taartzaag. Heb je dat niet, gebruik dan een kartelmes maar doe het voorzichtig zodat ze wel allemaal gelijk zijn.
  7. Om het nog mooier te maken kun je de zijkanten ook voorzichtig wegsnijden.
  8. De zijkanten van je cake hebben altijd een donkerder randje van je cakeblik.
  9. Hiervoor kan je een mal gebruiken dat net iets kleiner is dan je cake’s zelf, (bv 18 cm vorm) taartplankje of kartonnetje.
  10. Snij voorzicht met een scherp mes deze randjes nu weg. Tenslotte hou je mooie egale gekleurde circel laagjes over
  11. Klaar met trimmen, nu gaan we ze decoreren
  12. Maak gebruik van een draaitafel om gelijkmatig te kunnen werken
  13. Zet je taartplank op een draaitafel, breng een heel klein beetje botercrème op de taartplank om glijden te voorkomen.
  14. Als je klaar bent met alle lagen, gaan we nu de buitenkant rondom eerst een kruimellaag geven. Je eerst laag botercrème hoeft niet helemaal netjes te zijn maar moet toch helemaal bedekt zijn.
  15. Zet je cake nu ± een uurtje in de koelkast zodat de botercrème goed kan opstijven.
  16. Daarna leg je ook hier de 2e laag botercrème erop maar dan wat dikker (± 0,5 cm) om ook hier rondom een mooie egale laag te bereiken. Gebruik je paletmes en een cakeschraper om het geheel zo glad mogelijk te krijgen.
  17. Je taart is nu helemaal klaar voor de laatste stap. Zet deze nu ook weer 30 min a 1 u terug in de koelkast om goed op te stijven
Voor de afwerking: Decoratie 2
  1. Om een echt unicorn te maken zorg je ook nog voor mooie gekleurde rosetten op je taart
  2. Je zal wellicht een nwe hoeveelheid botercreme moeten maken waar je na het maken deze gaat afwegen en verdelen over 6 kommetjes voor weer 6 kleuren
  3. Leg je gekleurde botercrème nu in banen naast elkaar op een stuk plastiekfolie (ik heb ervoor gekozen om 2 x 3 banen te maken, je kan er ook voor kiezen om 1x 6 banen naast elkaar te leggen
  4. Rol tenslotte je plastiekfolie voorzichtig op, rol het ene uiteinde dicht en laat het andere uiteinde open.
  5. Breng je gekleurde rol nu in een spuitzak met kartelmondje en maak je eigen creactie aan mooie roosjes
  6. Als laatste geef je de taart nog een mooie hoorn, oortjes en oogjes

Is het niet “ENIG”…

onze kleindochter boft maar weer… Feest kan niet meer stuk!

Categorieën

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten