Een makkelijk en snelle dip; de Tzatziki Hummus dip

Deze romige, lente-verse hummus is een meer hartige, minder pittige, dikkere en stevigere versie van tzatziki. Een mooie variatie op de basis hummus

Omschrijving

| Sausen/ hummus/ 4 porties

| ± 15 min

| gevonden op internet

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 240 gr gedroogde kikkererwten
  • ½ Gele ui
  • 1 ¼ tl zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el Tahin
  • 2 el Yoghurt (uit laten lekken)
  • sap van ½ Citroen 
  • 2 thl Verse Dille
  • ½ Komkommer, geraspt
  • 1 el extra Vièrge Olijfolie
  • Zout en peper (naar smaak)

Garnering & Serveeropties

  • Komkommer – in blokjes
  • Feta
  • Dille
  • Citroenschil
  • Cherry-tomaten
  • Pita, Chips of Naan

Bereiding

voorbereiding (stap 1)
  1. Kook de kikkererwten: (niet weken)
  2. Plaats de gedroogde kikkererwten in een slowcooker.
  3. Voeg 900 cc water* (of groentebouillon), ½ ui en 1 thl zout toe.
  4. Dek de slowcooker af en kook op hoog gedurende 3 uur.
  5. Giet af, bewaar 240 cc kookvocht. Gooi de ui weg.
  6. Laat intussen de komkommers uitlekken:
  7. Doe de komkommers in een zeef en meng met ¼ theelepel zout.
  8. Zet een zeef op een andere kom om vloeistof op te vangen, breng over naar de koelkast en laat 2-3 uur uitlekken.
  9. Als je klaar bent met uitlekken, breng je de komkommers over naar een schone theedoek en knijp je er zoveel mogelijk vloeistof uit.
  10. Breng de gekookte kikkererwten over naar een grote schone theedoek met keukenpapier en droog ze, waarbij u de kikkererwten zachtjes masseert om hun vel te verwijderen.
  11. Breng kikkererwten over in de kom van een keukenmachine.
  12. Voeg teentjes knoflook en 1 el kikkererwten-kookvocht toe.
  13. Verwerk tot kikkererwten op nat zand lijken, ±2 min en stop om de zijkanten van de kom naar beneden te schrapen als dat nodig is.
  14. Voeg de overige hummus ingrediënten toe, behalve olijfolie en komkommers.
  15. Start de blender, opnieuw stoppen om de zijkanten van de kom naar beneden te schrapen als dat nodig is.
  16. Terwijl de processor draait, giet je langzaam de olijfolie in.
  17. Giet vervolgens langzaam het kikkererwten kookvocht in, 1 el per keer, totdat de gewenste consistentie is bereikt.
  18. Roer komkommers erdoor en proef voor kruiden.

NOTA

  1. Opbrengst: ±  600 gr *
  2. Je kunt één blik kikkererwten vervangen.
  3. Het is niet nodig om de kikkererwten te weken, ze zullen koken en zacht worden in de slowcooker.
  4. Het zeven (uitlekken) van de yoghurt, zorgt ervoor dat je hummus niet te waterig wordt.
  5. Je kunt Griekse yoghurt of zure room vervangen, maar zorg ervoor dat je het in een met kaasdoek (of keukenpapier) beklede zeef legt, in een kom zet en het minstens 30 minuten opzij om te laten uitlekken. Zet tot 4 uur in de koelkast.
  6. Rasp komkommers op de grote gaten van een rasp.
  7. Voeg pas zout toe aan hummus als de komkommers erdoor geroerd zijn.
  8. Je kan gebruik maken van half water en half groentebouillon. 
Voedingswaarde
Energie: 171 Kcal Vetten: 5 gr
waarvan verz. vetzuren: 19 gr
Koolhydraten: 23 gr
waarvan suikers: 4 gr
Eiwitten: 7 gr Vezels: 6 gr Natrium: 12 mg
Vitamine A: 60 IE
Vitamine C: 7,8 mg
Calcium: 54 mg Ijzer: 2,3 mg

 

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email