Gebonden tomatensoep met balletjes
Even tijd gehad om me heerlijk uit te leven voor het maken van een overheerlijke pan verse tomatensoep. Deze moet je proeven en genieten… SuccesOmschrijving
| soepen | 4 a 6 pers
| ruim 2,5 uur
| Gezien op TV, Dagelijkse kost, Jeroen Meus
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- scheutje olijfolie maar mag ook een klontje boter zijn
- 3 uien
- 3 teentjes knoflook
- 4 stengels selder
- 3 (kleine) wortelen
- 70 gr. tomatenpuree (geconcentreerd)
- 1 el (riet)suiker
- bouquet garni:
- 4 takjes tijm
- 4 laurier blaadjes
- 2 takjes rozemarijn
- Peterselie stelen
Voor de balletjes
- scheutje olijfolie
- 50 gr. paneermeel
- 2 eieren
- 750 gr. gemengd gehakt
Bereiding
Stap 1: de soep
- Pel de uien en snij ze in grove stukken.
- Spoel de stengels selder en schil de wortelen. Snij beide groenten ook in grove stukken.
- Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpan of soepketel op een matig vuur.
- Stoof de uien kort en voeg dan alle andere groenten toe.
- Pel de looktenen, snij ze grof en roer de stukjes door de stovende groenten.
- Verzamel de rozemarijn, de takjes tijm en de laurierblaadjes. Doe er eventueel ook peterseliestelen bij. Bind alle kruiden samen tot een grote ‘bouquet garni’.
Stap 2: bouquet garni (kruidentuiltje)
Met keukentouw bind je een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen.
Heb je geen kruidentuin en bewaar je je verse kruiden in de koelkast? Wikkel ze dan in keukenpapier en maak dat een klein beetje nat. Zo blijven ze veel langer vers.
- Gooi de kruidentuil in de pan, roer en zet het vuur wat zachter. Roer de tomatenpuree door de groenten en laat het concentraat kort bakken.
- Giet de hele tomaten uit blik in de pan. Voeg ook evenveel water toe.
- Roer eventuele bakresten op de bodem van de pan los.
- Als je verse tomaten gebruikt: maak met een scherp mes een kruisje aan de onderkant, giet kokend water erover, laat ong 1 a 2 min staan en pel de tomaten. Snij ze vervolgens grof en breng deze dan samen met de andere groenten gaat
- TIP: Gebruik het water om de blikken uit te spoelen, alvorens het in de soep gaat.
- Leg het stuk soepvlees in de soep, voeg een klein beetje suiker toe en zet het deksel op de pan.
- Laat de soep één tot twee uur pruttelen op een zacht vuur. (Liefst tot het soepvlees mals is, zodat je het later kan verwerken in een andere bereiding.)
- NB: ikzelf heb het soepvlees samen met de balletjes weer toegevoegd aan mijn soep
Stap 2: gehaktballetjes
- Doe het gehakt in een ruime mengschaal en voeg de eieren toe.
- Meng ze zorgvuldig door het vlees.
- Strooi wat paneermeel bij het vlees en meng tot je een stevig maar tegelijk smeuïg gehaktmengsel hebt.
- Spoel je handen en hou ze nat om de balletjes te rollen (gaat beter en plakt niet).
- Rol kleine balletjes van ±. 1 a 1,5 cm diameter.
- Gooi ze in de hete soep en laat het vlees enkele minuten garen.
- Schep de gehaktballetjes uit de soep en verzamel ze in een kom. Laat ze even uitlekken.
- Verhit een braadpan op een matig vuur. Schenk er een scheut olijfolie in, of gebruik wat boter.
- Bak de balletjes tot ze een goudbruin korstje hebben.
- TIP: Grote hoeveelheden balletjes bak je best in meerdere beurten.
Stap 2: afwerken en serveren
- Verwijder de uitgekookte kruidentuil uit de soep. Schep ook het soepvlees eruit.
- Mix de tomatensoep glad met de staafmixer.
- Roer de soep in delen door de zeef met de bolle zijde van een (kleine) pollepel.
- De droge pulp gooi je weg.
- Roer, proef en kruid de soep naar smaak met versgemalen peper, eventueel een snuifje cayennepeper en wat zout.
- Breng de soep opnieuw aan de kook op een zacht vuur.
- Voeg er ook de gebakken soepballetjes bij en laat nog 5 min warmen (niet koken). Naast de balletjes heb ik ook het soepvlees fijn gesneden en toegevoegd.
- Indien gewenst kun je nu de room (kookroom) toevoegen doch is eigenlijk niet nodig daar de soep genoeg gebonden en romig is uit zichzelf.