Omschrijving
| hoofdgerecht | 4 personen
| voorbereiding: 40 min en bereiding zelf 1:40 min)
| 2015.07.15 – Colruyt inspiratiefolder. Lekker Zuiders
Ingrediënten
- 400 g lamsboutsneden (beenhouwerij)
- 4 merguez (beenhouwerij)
- 2 dikke wortelen
- 1 courgette
- 1 bussel raapjes
- 2 pikant pepertje
- 1 plantje koriander
- 800 g vastkokende aardappelen
- 2 uien
- 2 eetl. boter
- 150 g gedroogde kikkererwten
- 400 g gepelde tomaten (blik)
- 2 eetl. olijfolie
- 1 koffiel. komijn
- 1 koffiel. paprikapoeder
- 0.5 koffiel. kurkuma
- 1 snuifje cayennepeper
- peper en zout
Bereiding
- Voor de voorbereiding kan je rekenen op ong 10 u. weken + 30 min. werk
- Laat de kikkererwten minstens 10 u. weken in 2 L water. Giet af en spoel onder koud water.
- Kook de geweekte kikkererwten 30 min. in een ruime hoeveelheid water.
- Giet af en spoel onder koud water. Laat uitlekken.
- Snij het lamsvlees in grote stukken. Snipper de uien grof en snij de geschilde raapjes in 6 of 8 stukken.
- Snij de wortelen in schijfjes van 1/2 cm en de courgette in blokjes van 3 cm.
- Verwijder de pitjes uit de pepertjes en snij in fijne ringetjes.
- Hak de koriander grof.
- Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken.
- Bereiding zelf heeft 10 min en daarna 1 uur en 30 min stoven
- Verhit 1 eetl. olijfolie in een braadpan en bak het lamsvlees goudbruin aan beide kanten.
- Doe het vlees samen met de ui in een grote stoofpot (of tajine) en overgiet met 2 L water.
- Voeg de kurkuma en de pepertjes toe en kruid met peper en zout. Laat 1 u. garen op een zacht vuur.
- Doe er de wortelen, de aardappelen, de courgette, de gepelde tomaten, de kikkererwten en de raapjes bij en laat nog 30 min. sudderen.
- Kruid met de komijn, het paprikapoeder en het snuifje cayennepeper.
- Verhit ondertussen 1 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de merguez goudbruin aan alle kanten.
- Doe ze in de stoofpot en kruid met peper en zout.
- Afwerking: Bestrooi de tajine net voor het opdienen met de grofgehakte koriander.
- Tip: Geen tajine in huis? Gebruik gerust een gewone kookpot.
Drankadvies
Bier: Barbãr, Speciaalbier
Wijn: Campo Viejo Reserva; D.O.C. Rioja – Spanje
Voedingswaarde
- Energie: 681 kcal
- Eiwitten: 48.4 g
- Vetten: 27 g
- Koolhydraten: 61.4 g