Stoofvlees met rijst en sinaasappel
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ lamsvlees en rijst/ 4-6 pers
| 20 min voorbereiding/ 2 a 3 u zachtjes stoven
| gevonden op internet (Gezond aan tafel)
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 kg lamsstoofvlees (schouder zonder bot)
- 2 uien
- arachideolie
- 2 el advieh (is een Iranees kruidenmengsel)
- 500 g basmatirijst
- 1 winterwortel
- 200 g grote, gele rozijnen (bij de Midden-Oosterse, Turkse of Marokkaanse winkel)
- 75 g gedroogde sinaasappelschil (bij de Midden-Oosterse winkel)
- 75 g boter
Extra nodig:
- Stoofpan
- Koekenpan
- Zeef
- Houten lepel
Bereiding
- Snijd het vlees in stukjes en de uien fijn.
- Verhit een flinke scheut olie in een stoofpan en bak het vlees rondom bruin.
- Voeg de uien, de advieh en wat zout toe en bak ± 10 min op laag vuur mee.
- Voeg zo veel heet water toe dat het vlees net onder staat.
- Stoof met het deksel op de pan op laag vuur in ± 1½ tot 2½ uur zachtjes gaar.
- Laat de gewassen en geweekte rijst goed uitlekken.
- Schil en rasp de wortel.
- Was de rozijnen en de sinaasappelschillen.
- Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de wortel, rozijnen en sinaasappelschillen totdat de rozijnen en schillen mooi opgezwollen zijn.
- Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met wat zout aan de kook.
- Kook de rijst in ± 7 min beetgaar en giet deze goed af in een grote zeef.
- Meng de rijst met de gebakken wortel, sinaasappel en rozijnen (en de gesmolten boter), en doe hem dan in een paar scheppen terug in de pan (niet in één keer in de pan kieperen, dan wordt de rijst niet luchtig).
- Prik met de steel van een houten lepel in de rijst een paar stoomgaatjes tot op de bodem.
- Wikkel een schone theedoek om het deksel van je rijstpan en laat de rijst, met het deksel op de pan, op zeer laag vuur, in ± 30 min verder gaar worden.
- Op deze lage temperatuur kun je de rijst laten staan, totdat je het gaat serveren.
- Serveer Gala’s rijst met het stoofvlees.
TIP: De sinaasappelschillen kun je ook makkelijk zelf maken. Snijd de schil van 1 of 2 sinaasappels in dunne reepjes. Kook de schillen kort in kokend water en spoel ze direct af. De schillen zijn een beetje bitter, maar vind je dat niet lekker, herhaal dan het koken in ruim schoon water en het afspoelen twee keer.
Drankadvies
Wijn: | rode wijn, bv Bordeaux of Bourgogne |
Bier: | een donkere biersoort naar eigen smaak bv een donkere Leffe of Aflingem |
Voedingswaarde per portie
Energie: 882 Kcal | Vetten: 27 gr | Koolhydraten: 92 gr waarvan suikers: 13 gr |
Eiwitten: 9 gr | Vezels: 2 gr | Natrium: 1 mg |