Stoofvlees in Floreffe-bier

ABDIJBIER: de smaak van traditie.
Externe brouwerijen brouwen volgens het authentieke recept officiële erkende Belgische Abdijbieren

Omschrijving

Hoofdgerecht | varkensvlees | 4 personen
Bereidingstijd: ong 2 uur
Bron: 2014.10.08 – Colruyt inspiratiefolder

Ingrediënten

  • 1 kg varkensstoofvlees (beenhouwerij)Floreffe-bieren
  • 2 uien
  • 3 eetl. boter
  • 75 g speculaaskoekjes
  • 1 eetl. mosterd
  • 1 eetl. vloeibare honing
  • 2 eetl. bloem
  • 33 cl Floreffe Blond
  • 1 eetl. azijn
  • 2 kruidnagels
  • 1 takje tijm (gedroogd)
  • 1 blaadje laurier
  • peper en zout

Bereiding

  1. Snij de uien grof.
  2. Smelt 1 eetl. boter in een stoofpan en stoof de ui glazig. Schep uit de pan.
  3. Smelt de rest van de boter in dezelfde stoofpan en bak het stoofvlees goudbruin.
  4. Strooi er de bloem over en roer goed.
  5. Voeg de gestoofde ui opnieuw toe, samen met de kruidnagels, de honing en de mosterd.
  6. Kruid met peper en zout.
  7. Verkruimel de speculaaskoekjes over de bereiding en roer goed.
  8. Giet er het bier langs de rand van de stoofpan bij en kruid met het tijmtakje en het laurierblaadje.
  9. Laat 1:30 uur à 1:45 uur stoven op een zacht vuur.
  10. Je kan dit een dag tevoren maken en bewaren in de koelkast of meteen serveren. (Een dag laten rusten geeft een intensere smaak).
  11. Verwarm de stoofschotel 15 min. op een zacht vuur (indien je dit stoofpannetje een dag eerder al hebt gemaakt).
  12. Voeg indien nodig een scheutje water toe en breng de saus op smaak met 1 eetl. azijn.
  13. Afwerking: dien op met frietjes en een groen slaatje.

Drankadvies

Bier: Floreffe Dubbel, Abdijbier
Wijn: Château La Roque Pic Saint-Loup, A.O.P. Coteaux du Languedoc

Voedingswaarde

  • Energie: 695 kcal
  • Eiwitten: 51.9 g
  • Vetten: 39.1 g
  • Koolhydraten: 26.7 g