Stoofpeertjes met effect

behalve dat ze erg lekker zijn, zien ze er ook echt feestelijk uit

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ bijgerecht/ 6 pers

| ± 25 min + 12 u wachttijd

| dec 2014, 24Kitchen, chef Rudolph van Veen

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 0,5 l witte wijn
  • 800 ml water
  • 250 g suiker
  • 1 tl kurkuma
  • 1 laurierblaadje
  • 12 stoofperen, Gieser Wildeman200 ml rode port of bessenjenever
  • 1 el maïzena

Extra nodig:

  • grote pan
  • ovenschaal

Bereiding

  1. Halveer de citroen en pers het sap uit in een grote pan.
  2. Voeg de witte wijn met het water, uitgeknepen citroen, suiker, kurkuma en de laurier toe en breng aan de kook.
  3. Schil de peren, snijd het kontje recht en zet de peren in de wijn.
  4. Zorg ervoor dat de peren volledig onderstaan, leg eventueel een bordje op de peren.
  5. Stoof de peren tegen de kook aan circa 1 uur.
  6. Zet het vuur uur uit en laat de peren afkoelen. Bewaar het stoofvocht voor later.
  7. Schenk de rode port in een ovenschaal en zet de afgekoelde witte peren erin.
  8. Zet de ovenschaal circa 8 uur in de koelkast zodat de rode kleur in de peer kan trekken.
  9. Er ontstaan hierdoor stoofperen die van onder naar boven donkerrood, roze en wit gekleurd zijn.
  10. Roer de maïzena aan met een beetje water.
  11. Breng het stoofvocht aan de kook en bind af met de maïzena.
  12. Doop de peren in het gebonden vocht voor een mooie glans.
  13. Steek boven in de peer een takje munt.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email