Stoofpeertjes met effect
behalve dat ze erg lekker zijn, zien ze er ook echt feestelijk uitOmschrijving
| Hoofdgerecht/ bijgerecht/ 6 pers
| ± 25 min + 12 u wachttijd
| dec 2014, 24Kitchen, chef Rudolph van Veen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 citroen
- 0,5 l witte wijn
- 800 ml water
- 250 g suiker
- 1 tl kurkuma
- 1 laurierblaadje
- 12 stoofperen, Gieser Wildeman200 ml rode port of bessenjenever
- 1 el maïzena
Extra nodig:
- grote pan
- ovenschaal
Bereiding
- Halveer de citroen en pers het sap uit in een grote pan.
- Voeg de witte wijn met het water, uitgeknepen citroen, suiker, kurkuma en de laurier toe en breng aan de kook.
- Schil de peren, snijd het kontje recht en zet de peren in de wijn.
- Zorg ervoor dat de peren volledig onderstaan, leg eventueel een bordje op de peren.
- Stoof de peren tegen de kook aan circa 1 uur.
- Zet het vuur uur uit en laat de peren afkoelen. Bewaar het stoofvocht voor later.
- Schenk de rode port in een ovenschaal en zet de afgekoelde witte peren erin.
- Zet de ovenschaal circa 8 uur in de koelkast zodat de rode kleur in de peer kan trekken.
- Er ontstaan hierdoor stoofperen die van onder naar boven donkerrood, roze en wit gekleurd zijn.
- Roer de maïzena aan met een beetje water.
- Breng het stoofvocht aan de kook en bind af met de maïzena.
- Doop de peren in het gebonden vocht voor een mooie glans.
- Steek boven in de peer een takje munt.