Ster Brioche
Omschrijving
| bakkerij/ broden/ feestelijk
| rijzen 1,5 a 2 uur, dan nogmaals 2 x 30 min en tenslotte 35 min baktijd
| 24Kitchen, Chef: Sarena Solari
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Deeg
- 500 g bloem
- 60 g suiker
- 7 g gedroogde gist
- 2 eieren
- 200 ml volle melk
- 1 mespuntje zout
- 60 g boter op kamertemperatuur
Hazelnootpasta
- 75 g gepelde hazelnoten
- 150 ml melk
- 150 g pure chocolade (70% cacao)
- 75 g suiker
- 3 el hazelnootolie
Bestrijken
- 1 eidooier
- 1 el melk
Extra nodig
- keukenmachine met deeghaak
- foodprocessor
- bakpapier
- bakplaat
- plasticfolie
- steker van 8 cm doorsnede
Bereiding
Deeg
- Meng de bloem met suiker en gist in de mengkom.
- Meng eieren en melk erdoor en kneed circa 2 minuten tot alles samenkomt.
- Voeg het zout toe.
- Voeg beetje bij beetje de boter door en kneed in circa 5 minuten op de hoogste stand tot een soepel deeg.
- Leg het deeg in een met bloem bestoven mengkom, dek af met plasticfolie en laat 1 ½ a 2 uur rijzen op een warme plaats.
Hazelnootpasta
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Rooster de hazelnoten in circa 15 minuten goudbruin en laat afkoelen.
- Verwarm de melk tot het kookpunt.
- Hak de chocolade en giet de hete melk erop.
- Roer tot een gladde chocoladesaus.
- Maal de hazelnoten met de suiker tot een kleverige pasta.
- Maak de kleverige pasta even los van de randen van je mengkom en giet ten slotte je olie erbij. Laat nog even draaien tot een homogene pasta
- Voeg de chocoladesaus toe en mix tot deze helemaal is opgenomen. Laat de pasta iets opstijven in de koelkast.
Opbouwen en afronden
- Kneed het gerezen deeg door en verdeel in vier gelijke bollen.
- Bestrooi het deeg met een beetje bloem en dek af met plasticfolie.
- Laat de deegbollen nogmaals 30 minuten rijzen.
- Rol de gerezen deegbollen uit tot platte schijven van circa 30 centimeter doorsnede op een stukje bakpapier.
- Leg iedere schijf tussentijds in de koeling op een vel bakpapier.
- Haal één voor één de lagen deeg uit de koelkast en bestrijk elke schijf met een laagje hazelnootpasta en stapel de schijven op elkaar.
- Plaats een kommetje of ronde deegsteker (van ± 7 cm doorsnee) op het midden en snijd de deegstapel in 16 gelijke punten.
- Pak twee punten naast elkaar en draai deze van elkaar af, twee keer om hun eigen as zodat er spiralen ontstaan.
- Doe dit met alle punten.
- Pak de uiteindes van de twee punten naast elkaar op, plak deze samen en vouw het uiteinde onder het deeg.
- Doe dit met alle punten.
- Dek de brioche af met plasticfolie en laat nog circa 30 minuten narijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Roer een eidooier met melk los en, na de laatste 30 min rijzing, bestrijk je het hele brood hiermee.
- Bak de brioche in circa 30-35 minuten goudbruin en gaar en laat afkoelen op een rooster.