St. Jakobsnoten met verfijnde broccolicrème en krokante speksnippers
Omschrijving
| Voorgerecht, warm | 4 pers
| ongeveer 35 min
| 2014.12.03 – Colruyt Inspiratiefolder. Feestelijke recepten, van aperitief tot dessert
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 12 sint-Jakobsnoten zonder koraal (diepvries)
- 100 g gerookte spekblokjes
- 1 broccoli
- 20 g luzernekiemen
- 1 sjalot
- 2 el. boter (+ 1 klp. boter)
- 0.5 klp. bloem
- 2 dl kalfsfond (bokaal)
- 1 el. olijfolie met witte truffel (al Tartufo Bianco)
- peper en zout
Bereiding
Voorbereiding
- Laat de sint-Jakobsnoten oppervlakkig (± 10 min) ontdooien en dep goed droog .
- Snij de broccoli in kleine roosjes.
- Schil de steel en snij in kleine blokjes.
- Snij de spekblokjes in nog kleinere stukjes .
- Snipper de sjalot heel fijn.
Bereiding zelf
- Kook de broccoli ± 10 min. gaar in licht gezouten water. Giet af en mix fijn.
- Breng op smaak met de truffelolie, peper en zout . Hou warm.
- Bak ondertussen de speksnippers krokant in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof.
- Laat uitlekken op keukenpapier.
- Smelt 1 klp. boter in een kookpot en bak de fijngesnipperde sjalot glazig.
- Bestrooi met de bloem en laat al roerend even drogen op het vuur.
- Overgiet met de kalfsfond en roer goed tot een licht gebonden saus. Kruid met peper en zout.
- Smelt 2 el. boter in de pan van het spek en bak de sint-Jakobsnoten 2 min. aan elke kant.
- Kruid met peper en zout.
- Afwerking: verdeel de broccolicrème in een streep over de borden en schik er telkens 3 st-Jakobsnoten op.
- Bestrooi met het krokante spek en werk af met de luzernekiemen.
- Lepel er de saus rond.
Drankadvies
Wijn: | Pinot Gris 1er Cru, A.C. Moselle, Luxembourg Eoise |
Bier: | La Chouffe, Speciaalbier |
Voedingswaarde
Energie: 252 Kcal | Eiwitten: 16.7 gr | Vetten: 17.9 gr | Koolhydraten: 4.5 gr |