Speculaas Pietjes

Speculaasfiguren, sint, piet, molentjes...

Omschrijving

 | voor deze verhouding maak je 12 pietjes

| deeg 10 min, rusten minimaal 1 u in de koelkast, liefst een nacht, bakken 16 min

| veel gevonden en uiteindelijk mijn eigen samenstelling gemaakt (met succes)

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 300 gr bloem (ik gebruikte Zeeuws meel, maar kan ook met gewone patentbloem)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel bicarbonaat (facultatief, als je dit niet in huis hebt kan je het ook weglaten)
  • 160 gr suiker: ½ donkerbruine en ½ lichtbruine basterdsuiker
  • 160 gr boter: liefst roomboter, kamertemperatuur
  • 3 eetlepels melk (lauw)
  • 15 gr speculaaskruiden
  • Extra: speculaasplank. Er zijn heel veel modellen te verkrijgen. Ik heb ze gekocht bij de molen in Vlaardingen waar ik al jaren mijn meel en bakproducten haal.

 NB: Voor mensen met een koemelkallergie heb ik deze tip gevonden. Gebruik voor de boter het alternatief Alpro margarine en gebruik voor de melk gewoon water. Succes.

Bereiding

Stap 1: deeg maken

  1. Giet je bloem met bakpoeder (en eventueel je bicarbonaat) op je aanrecht en maak een kuiltje
  2. Doe in het midden je in blokjes gesneden zachte boter. Op kamertemperatuur is je boter beter te verwerken.
  3. Giet de melk (of water) er ook meteen bij.
  4. Doe je suiker en de speculaaskruiden eveneens in het midden in je kuil
  5. Meng nu met je handen, vanuit het midden alles voorzichtig met elkaar. Voeg beetje bij beetje de bloem erbij tot je uiteindelijk een homogene deegbal hebt.
  6. Maak er een mooie bal of rol van en draai hem in een stukje plastiekfolie
  7. Leg je rol deeg in de koelkast voor minimaal een uurtje maar het liefst een nacht. Zo mengen de smaken zich beter met elkaar en is je deeg mooi stevig geworden om ze te verwerken in je speculaasplank

Stap 2:  het leukste werkje, de poppetjes maken

  1. Gebruik je voor het eerst je nieuw plankje, smeer deze met een kwastje goed in met zonnebloemolie. Dat kan de dag tevoren ingesmeerd worden zodat ook je plankje de hele nacht kan indrogen. Hierdoor komt je plakje doordrenkt met de olie  en blijft hij vettig.
  2. Bestuif je plankje nu goed met Zeeuws meel. Zeeuws meel is wat vettiger en werkt bij mij prima. Als alternatief kan je rijstebloem of maïzena (of simpel weg gewone bloem) gebruiken.
  3. Klop je plankje ondersteboven op je aanrecht leeg zodat de meeste bloem weg is en je groeven nog goed zichtbaar zijn.
  4. Duw nu een stuk deeg met je duimen goed in de vorm, klop met de zijkant van je hand (of vuist) nog even god aan zodat de plank goed gevuld is.
  5. Pak een paletmes of een ander groot mes en snij nu langs je plank het overtollige deeg weg
  6. Klop nu voorzichtig je speculaasvorm uit je plankje
  7. Valt deze er niet meteen uit, geen paniek, hou je plankje zo horizontaal mogelijk en help voorzichtig met je hand mee met de punt van je mes tot je vorm er wel uitvalt.
  8. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
  9. Bak ze af iin een voorverwarmde oven van 170 °C (hetelucht 160 °C) gedurende ± 15-16 min

Tenslotte:

  1. Mijn pietenpoppetjes zijn 20 cm hoog. He je een grotere of kleinere vorm, dan zal je de baktijd iets moeten aanpassen.
    Haal de speculaasjes uit de oven en laat ze afkoelen en hard worden
    Wil je de pietjes iets extra geven, kan ze versieren met suikerglazuur.
  2. Voor de suikerglazuur gebruik je ± 100 gr bloemsuiker en 1 losgeklopt eiwit. Meng goed door tot je een dik stroperig papje hebt. Neem een spuitzak met een heel kleine ronde punt. Leef je uit met tekenenen. Succes verzekerd.
  3. Schoonmaken en schoon houden van je plankje. Hiervoor heb ik een nieuw nagelborsteltje gebruikt waarmee je na gebruik van je plankje alles goed uit alle groeven kan vegen. Je plankje blijft schoon en is weer klaar voor gebruik voor de volgende keer. Sommige sites geven aan om hem onder de kraan te wassen of met je afwas mee te nemen, ikzelf doe dat niet omdat hout op den duur toch gaat breken, barsten, krom trekken … en dat is zonde van je plankje.

Succes en veel plezier

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten