New York Cheesecake

een prima basis recept voor cheesecake

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak/ 10 a 12 porties

| 24 cm Ø

| voorbereiding 20 min/ bakken 1:40 u/ koeling min 4 uur

| gevonden op internet en een beetje van mijzelf

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 160 gr graham cracker kruimels
  • 65 gr kristalsuiker
  • 120 gr ongezouten boter gesmolten

Voor de vulling

  • 300 gr Philadelphia roomkaas
  • 250 gr kristalsuiker
  • 4 grote eieren
  • 125 gr slagroom
  • 60 ml citroensap
  • 2 thl vanille-extract
  • 30 gr bloem
  • ¼ thl zout

Afwerking

rood fruit naar keuze

Bereiding

voor de bodem

  1. Verwarm om te beginnen je oven voor op 175 °C.
  2. Spuit vervolgens de bodem en zijkanten van een springvorm van 24 cm in met bakspray of vet hem in met zachte boter.
  3. Bekleed de springvorm alsnog met bakpapier.
  4. Meng in een middelgrote kom de Petit Beurre’s, kristalsuiker en gesmolten boter totdat alles goed gemengd is en maal met de foodprocessor tot fijne kruimels.
  5. Druk nu het kruimelige mengsel stevig en gelijkmatig aan op de bodem van de pan.
  6. Gebruik hiervoor een glas met een platte bodem of je vingers.
  7. Bak de bodem zo’n 10 a 15 min, haal uit de oven en laat even afkoelen
  8. Verlaag de temperatuur naar 130 °C.

voorbereiding vorm

  1. Pak je springvorm nu heel goed in met aluminiumfolie (aan de buitenkant), om te voorkomen dat er waer in de cheesecake sijpelt tijdens het bakken
  2. Zet de springvorm in een grote braadslee en vul deze met kokend water tot ± iets boven de helft van je springvorm
  3. De cheesecake wordt gebakken met stoom.  

voor de vulling

  1. Gebruik hiervoor een elektrische handmixer of standmixer om de roomkaas en suiker samen te kloppen.
  2. Doe dit ± 2 tot 3 minuten, of tot het mengsel licht en luchtig is.
  3. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe aan het mengsel.
  4. Zorg ervoor dat u elk ei goed mengt voordat u het volgende ei toevoegt.
  5. Schraap indien nodig de zijkanten van de kom schoon met een rubberen spatel.
  6. Voeg vervolgens de slagroom, het citroensap, het vanille-extract, de bloem en het zout toe en blijf kloppen tot het mengsel glad en goed gemengd is.
  7. Giet vervolgens het cheesecakebeslag in de bodem en strijk het glad met een spatel.
  8. Zet je cheesecake in het waterbad, zet je de braadslede met de cheesecake heel voorzichtig in de voorverwarmde oven.
  9. Bak de cheesecake vervolgens ±  90 minuten.
  10. Als de cheesecake gaar is, zouden de randen gestold moeten zijn, maar zou het midden nog een beetje moeten wiebelen.

Afwerking

  1. Zodra je cheesecake gaar is, zet je de oven uit en zet je de ovendeur op een kier (zet bv een houten lepel tussen de deur).
  2. Laat de cheesecake vervolgens 30 minuten in de warme oven staan ​​met de ovendeur op een kier.
  3. Haal de cheesecake vervolgens uit de oven en uit het waterbad.
  4. Verwijder de aluminiumfolie en zet de cheesecake op een rooster om volledig af te koelen.
  5. Zodra de cheesecake is afgekoeld, dek je hem af en zet je hem minstens 4 uur, maar maximaal een nacht, in de koelkast om te laten afkoelen en opstijven. 
  6. Versier naar eigen smaak en inzicht

Tips

  1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn zodat ze soepel kunnen worden gemengd, vooral de roomkaas.
  2. Voor het beste resultaat wikkelt u de bodem van uw springvorm in aluminiumfolie om lekken tijdens het waterbad te voorkomen.
  3. Sla de koeltijd niet over; deze is cruciaal voor de perfecte combinatie van textuur en smaak.
  4. Je kunt de bodem ook variëren met Petit Beurre’s door gebruik te maken van chocoladekoekjes of onze wel bekende Bastogne koekjes. Wees creatief!

Categorieën