New York Cheesecake
een prima basis recept voor cheesecakeOmschrijving
| Bakkerij/ gebak/ 10 a 12 porties
| 24 cm Ø
| voorbereiding 20 min/ bakken 1:40 u/ koeling min 4 uur
| gevonden op internet en een beetje van mijzelf
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor de bodem
- 160 gr graham cracker kruimels
- 65 gr kristalsuiker
- 120 gr ongezouten boter gesmolten
Voor de vulling
- 300 gr Philadelphia roomkaas
- 250 gr kristalsuiker
- 4 grote eieren
- 125 gr slagroom
- 60 ml citroensap
- 2 thl vanille-extract
- 30 gr bloem
- ¼ thl zout
Afwerking
rood fruit naar keuze
Bereiding
voor de bodem
- Verwarm om te beginnen je oven voor op 175 °C.
- Spuit vervolgens de bodem en zijkanten van een springvorm van 24 cm in met bakspray of vet hem in met zachte boter.
- Bekleed de springvorm alsnog met bakpapier.
- Meng in een middelgrote kom de Petit Beurre’s, kristalsuiker en gesmolten boter totdat alles goed gemengd is en maal met de foodprocessor tot fijne kruimels.
- Druk nu het kruimelige mengsel stevig en gelijkmatig aan op de bodem van de pan.
- Gebruik hiervoor een glas met een platte bodem of je vingers.
- Bak de bodem zo’n 10 a 15 min, haal uit de oven en laat even afkoelen
- Verlaag de temperatuur naar 130 °C.
voorbereiding vorm
- Pak je springvorm nu heel goed in met aluminiumfolie (aan de buitenkant), om te voorkomen dat er waer in de cheesecake sijpelt tijdens het bakken
- Zet de springvorm in een grote braadslee en vul deze met kokend water tot ± iets boven de helft van je springvorm
- De cheesecake wordt gebakken met stoom.
voor de vulling
- Gebruik hiervoor een elektrische handmixer of standmixer om de roomkaas en suiker samen te kloppen.
- Doe dit ± 2 tot 3 minuten, of tot het mengsel licht en luchtig is.
- Voeg vervolgens de eieren één voor één toe aan het mengsel.
- Zorg ervoor dat u elk ei goed mengt voordat u het volgende ei toevoegt.
- Schraap indien nodig de zijkanten van de kom schoon met een rubberen spatel.
- Voeg vervolgens de slagroom, het citroensap, het vanille-extract, de bloem en het zout toe en blijf kloppen tot het mengsel glad en goed gemengd is.
- Giet vervolgens het cheesecakebeslag in de bodem en strijk het glad met een spatel.
- Zet je cheesecake in het waterbad, zet je de braadslede met de cheesecake heel voorzichtig in de voorverwarmde oven.
- Bak de cheesecake vervolgens ± 90 minuten.
- Als de cheesecake gaar is, zouden de randen gestold moeten zijn, maar zou het midden nog een beetje moeten wiebelen.
Afwerking
- Zodra je cheesecake gaar is, zet je de oven uit en zet je de ovendeur op een kier (zet bv een houten lepel tussen de deur).
- Laat de cheesecake vervolgens 30 minuten in de warme oven staan met de ovendeur op een kier.
- Haal de cheesecake vervolgens uit de oven en uit het waterbad.
- Verwijder de aluminiumfolie en zet de cheesecake op een rooster om volledig af te koelen.
- Zodra de cheesecake is afgekoeld, dek je hem af en zet je hem minstens 4 uur, maar maximaal een nacht, in de koelkast om te laten afkoelen en opstijven.
- Versier naar eigen smaak en inzicht
Tips
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn zodat ze soepel kunnen worden gemengd, vooral de roomkaas.
- Voor het beste resultaat wikkelt u de bodem van uw springvorm in aluminiumfolie om lekken tijdens het waterbad te voorkomen.
- Sla de koeltijd niet over; deze is cruciaal voor de perfecte combinatie van textuur en smaak.
- Je kunt de bodem ook variëren met Petit Beurre’s door gebruik te maken van chocoladekoekjes of onze wel bekende Bastogne koekjes. Wees creatief!