Volkoren brood

Dit brood hoeft slechts eenmaal te rijzen en u hoeft het niet te kneden – gemakkelijker kan toch niet? Het is gebaseerd op een recept uit de jaren veertig van Doris Grant, die een voedzaam brood wilde dat snel klaar was en dat iedereen kon maken. Het is een vochtig, vullend brood dat uitstekend geschikt is om te roosteren.

Omschrijving

| bakkerij/ broden

| Voorbereiding: 40 min  / Bereiding: 40 min  /  Klaar in: 1:20 u

| tips van kennis + internet

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 500 g volkorenbloem, bij voorkeur steengemalen
  • 5 gr zout
  • 7 gr droge gist of 14 gr verse gist
  • 10 gr lichtbruine ruwe rietsuiker of vloeibare honing
  • 350 ml lauw water
  • 1 el witte bloem om te bestrooien

Bereiding

  1. Vet een broodvorm van 900 ml lichtjes in of bedek hem met bakpapier.
  2. Zet de vorm op een warme plek terwijl u het deeg maakt.
  3. Zeef de bloem en het zout boven een grote kom, en voeg eventuele zemelen uit de zeef toe.
  4. Roer de gist erdoor en maak in het midden een kuiltje.
  5. Roer de suiker of de honing door het lauwe water, en giet het dan in het kuiltje.
  6. Meng alles goed en bewerk het stevig met uw handen (of met een houten lepel) gedurende 2 minuten of tot het deeg loskomt van de kom.
  7. Dit deeg is erg zacht en kleverig.
  8. Giet het deeg in de bakvorm, dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten op een warme plek staan, of tot het deeg bijna tot aan de rand van de bakvorm is gerezen.
  9. Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 200°C.
  10. Verwijder de theedoek en bestrooi het brood met de witte bloem.
  11. Bak het brood 30-40 minuten of tot het goed gerezen en mooi bruin is.
  12. Uit de vorm moet het hol klinken wanneer u op de onderkant klopt.
  13. Leg het brood, uit de vorm, zn. nog 5 minuten in de oven zodat de zijkanten en de onderkant krokanter worden.
  14. Laat afkoelen op een rooster.
  15. U kunt het brood 5 dagen bewaren. 
Ter info
  • Volkorenbrood levert meer B-vitaminen en voedingsvezels dan brood van geraffineerde witte bloem.
  • Gist bevat veel foliumzuur en kleine hoeveelheden van verschillende B-vitaminen.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email