Sesam-vlecht-brood
Omschrijving
| bakkerij/ broden/ zoet brood/ voor 2 middelgrote vlechtbroden
| voorbereiding: 15 min/ rijzen 1x 1 u, 2e x 45 min/ bakken 35 a 40 min
| los blaadje uit een oud tijdschrift, datum?
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 2 zakjes (7 gr) droge gist
- 2 dl lauw water
- 750 gr (witte) patentbloem
- 1 thl zout
- 1 el fijne suiker
- 60 gr boter
- 2 eieren
- ± 50 gr sesamzaadjes
Bereiding
- Los de 2 zakjes gist op in 1 dl lauw water
- Zeef in een kom de bloem met het zout en de fijne suiker
- Smelt de boter en voeg toe alsook de 2 los geklopte eieren en het gistpapje
- Schep er wat bloem over, dek het geheel af met plasticfolie en zet de kom 10 min aan de kant.
- Voeg ± 1 dl lauw water toe.
- Vermeng met een houten lepel, kneed dan verder met de handen tot een elastisch en homogeen deeg (kneed minstens 10 min goed door).
- Leg de deegbal in een licht geoliede vorm
- Bestrijk ook de deegbal met wat olie.
- Dek af en laat 1 uur rijzen op kamer temperatuur.
- Kneed het deeg nog één keer goed door in verdeel het in 2 porties.
- Verdeel elke portie nog eens in 3 rolletjes van ongeveer 3 cm dik en 30 cm lang en vlecht die.
- Laat de broodvlechten nog 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
- Leg ze op bakpapier op de bakplaat.
- Kwast ze in met 1 eidooier, los geklopt met 2 el water en bestrooi ze met sesamzaadjes
- Bak de broden 35 á 40 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven en laat ze afkoelen op een rooster.