Schwarzwälder kersentaart
Een ware beleving, meer dan heerlijk, een echt feestOmschrijving
| Bakkerij/ gebak/ 16 a 20 porties
| Biscuit ± 1 uur waarvan 40 a 50 min bakken in de oven. Vulling en opmaken ong 20 min
| gevonden op internet en een beetje van mijzelf
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Voor de biscuit (taartring 24 cm ∅)
- 6 eieren, gesplitst
- 150 g witte basterdsuiker
- 130 g zelfrijzend bakmeel:
- of 100 gr gewone (Zeeuwse) bloem + 30 gr maïzena
- 1 zakje bakpoeder (of 1 thl wijnsteenbakpoeder)
- 1 thl baking soda (=optioneel)
- 20 gr cacaopoeder
- 25 gr gesmolten boter
- wat extra boter om de springvorm in te vetten
NB: voor je eigen bakvorm kan je gebruik maken van de omrekentabel
Voor de vulling en opmaken
- 250 g pot kersen op sap (bv amarena kersen, bij de Lidl vaak te vinden)
- 500 g donkere, zoet-zure kersen, verse + eventueel 2 el suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 2 el heet water
- 40 ml kersenlikeur (bv Couberg kersenlikeur, Disaronno, of Luxardo Amaretto) of siroop uit het potje amarena kersen
- 750 g slagroom
- 100 g poedersuiker
- 75 g chocoladekrullen
Verder nog nodig
-
Springvorm 24 cm, bakpapier, spatel, elektrische handmixer
-
zeef, taartsnijder of een lang mes, spuitzak, paletmes, mooie taartschaal
Bereiding
Voor de biscuit
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de eigelen met de helft van de suiker tot een lichtgeel en luchtig mengsel au bain marie.
- Als je eimengsel lichter van kleur is kan de kom weg van je warmtebron en klop je verder tot je beslag bijna wit is (maakt je biscuit extra luchtig).
- Klop ondertussen in bv de keukenmachine met schoone en vetvrije garde de eiwitten tot stijve pieken met de andere helft van de suiker
- Spatel het eiwit met de spatel door de eiercrème.
- Stop direct met roeren zodra je ziet dat het goed gemengd is, om het beslag luchtig te houden.
- Roer de bloem, bakpoeder (en evt de baking soda) en het cacaopoeder door elkaar en zeef het, beetje bij beetje, boven de eiercrème.
- Spatel voorzichtig door het eimengsel.
- Ook hier geldt weer, stop direct met roeren zodra het goed gemengd is.
- Giet tenslotte de gesmolten boter erbij en roer nog even voorzichtig door.
- Vet de springvorm goed in met boter en bekleed de bodem van de vorm met een velletje bakpapier.
- Giet het beslag in de vorm en beweeg de vorm even heen en weer om eventuele luchtbellen eruit te krijgen en het beslag egaal te verdelen.
- Zet de vorm in de oven en bak ± 45 minuten (kijk en volg de instructies van je eign oven).
- Laat de biscuittaart na het bakken in de vorm op een taartrooster volledig afkoelen.
- Het liefst een hele nacht.
- Wanneer de biscuittaart volledig is afgekoeld kun je de vorm goed afdekken met vershoudfolie om te voorkomen dat de cake uitdroogt.
Voor de vulling en het opmaken
- Verwarm verse kersen even kort in een pan met de suiker, totdat deze is opgelost en laat de kersen daarna afkoelen.
- Laat de amarena en zure kersen goed uitlekken, vang het sap/siroop apart op.
- Week de gelatine in ruim koud water. Klop de slagroom half stijf.
- Verwarm 2 eetlepels water met 20 ml likeur of amarena siroop, niet laten koken! Knijp de gelatine uit en los op in de warme likeur.
- Spatel eerst een klein beetje slagroom door de warme gelatine en voeg dit daarna, samen met de poedersuiker, toe aan de slagroom.
- Klop de slagroom verder stijf. NB: Dit moet je echt heel snel doen want als de gelatine in aanraking komt met de (koude) slagroom, gaat hij direct stollen. Als je dus te lang wacht met mengen krijg je klontjes stolsel in je slagroom.
- Snijd met een mes voorzichtig langs de zijkant van de vorm om de taart los te maken.
- Maak de springvorm open en keer de taart om.
- Trek voorzichtig het bakpapier van de bodem en snijd de taart met de taartsnijder in drie lagen.
- Leg de eerste bodem op de taartschaal.
- Meng een paar eetlepels kersensap met de rest van de likeur en besprenkel de taartbodem hiermee.
- Verdeel de helft van beide kersen over de taartbodem (hou 12 mooie dieprode kersen achter voor garnering) en verdeel 1/3 van de slagroom erover.
- Spreid dit goed uit met het paletmes en strijk de bovenkant zo recht mogelijk.
- Leg de tweede bodem erop en herhaal alles.
- Leg tot slot de derde bodem erop, besprenkel met het resterende sap en verdeel de rest van de slagroom op de boven- en zijkant van de taart (hou nog wat slagroom over om straks roosjes op de taart te spuiten).
- Strijk de slagroom met het paletmes weer zo glad en strak mogelijk.
- Druk met je hand de chocoladekrullen tegen de zijkant van de taart.
- Stop de overige slagroom in een spuitzak en spuit ongeveer 12 roosjes op de taart (hou een klokverdeling aan).
- Leg bovenop ieder slagroomtoefje een kers en verdeel op het midden van de taart nog wat chocokrullen.
- Laat de taart voor het aansnijden eerst 2 tot 3 uur koelen in de koelkast.