Runderfilet met groentestronkje
Runderribeye met truffelmayonaiseOmschrijving
| Amuses/ vlees/ groenten/ ong 12 pers
| ongeveer 30 min
|Exclusief Magazine Sligro – nr 4 uit 2005
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 300 gram gerookte runderribeye
- 1 prei (alleen het witte gedeelte)
- 1 courgette
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- 1 eetlepels sladressing naturel
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel witte wijn
- 1 theelepel truffelolie
- 1 zakje veldsla (voor de garnering)
Bereiding
- Snijd de gerookte runderribeye in dunne plakken (of vraag de slager om de ribeye in plakken te snijden) en bewaar deze tot gebruik in de koelkast.
- Meng de mayonaise, truffelolie en witte wijn door elkaar.
- Was de groenten en snijd ze in lange dunne julienne.
- Breng water aan de kook en blancheer hierin de groenten tot ze beetgaar zijn.
- Dompel ze direct in ijswater.
- Laat de groenten uitlekken in een zeef en breng ze op smaak met peper, zout en de sladressing.
- Verdeel de groenten in 12 bosjes.
- Rol steeds één bosje groenten in een plakje ribeye en steek deze indien nodig vast met een prikker.
- Leg de ribeyerolletjes op schoteltjes of amuseschaaltjes en lepel de truffelmayonaise erover.
- Garneer met een plukje veldsla.
Tips:
- IJswater: Een bak water met ijsblokjes waarin groenten vlak na het koken in worden gedompeld en gekoeld opdat ze hun mooie kleur zouden behouden.
- Julienne is een Franse keukenterm voor zeer fijn gesneden groenten of zeer fijn gesneden vlees, vis of gevogelte. Meestal worden hiermee vierkante reepjes of staafjes van 1-3 mm dik en 3-4 cm lang bedoeld. Julienne wordt gebruikt als vulling voor soepen of sauzen. Julienne snijden betekent in lange dunne reepjes snijden. Julienne is één van de snijwijzen in de keuken.