Romige aspergesoep

Romige aspergesoep met ham en ei

Omschrijving

 | soepen | ong 8 pers

 | ong 1 uur

 | ooit gekregen van een vriend

Ingrediënten

  • 800 gr witte asperges
  • 2 ltr water/ kippenbouillon
  • 1 (grote) prei-wit
  • 1 sjalotje
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 150 ml kookroom (of slagroom)
  • 3 eieren
  • 125 gr hamreepjes (of plakjes achterham, zelf in reepjes snijden)
  • eventueel 1 takje verse peterselie

Bereiding

  1. Was de asperges en schil ze rondom met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige achterkant door ong 2 cm af te snijden. Let op: bewaar je schillen en (houten)kontjes
  2. Doe alle schillen en kontjes in een grote soeppan
  3. Voeg de kippenbouillon toe. Of water en kippenbouillonblokjes (ong 2 per liter water)
  4. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat verder ongeveer 20 min zachtjes garen, tegen de kook aan.
  5. Schenk de bouillon door een fijne zeef en vang de bouillon op in een grote pan of maatkan
  6. Snij de asperges in blokjes  van 2 a 3 cm, houd een paar kopjes apart voor de garnering
  7. Was de prei en snijd het witte deel in dunne ringen
  8. Snipper het sjalotje fijn
  9. Verhit de boter in een soeppan en bak het sjalotje en de prei 5 min op laag vuur.
  10. Voeg de bloem toe en bak nog 2 min mee
  11. Voeg een deel van de opgevangen bouillon toe samen met de aspergeblokjes (zonder de kopjes) en breng al roerend aan de kook
  12. Laat ong 10 a 15 min zachtjes koken
  13. Zet het vuur uit, voeg de room toe en mix de soep met een staafmixer of blender
  14. Breng de soep nog 1 x aan de kook met de achtergehouden aspergekopjes voor 5 min
  15. Kook ondertussen de eieren hard, laat ze schrikken onder koud water, schil ze en verkruimel de eieren met een vork
  16. Snij de ham in reepjes (tenzij je hamreepjes hebt gekocht)
  17. Schep de soep op, verdeel  de ham erover en bestrooi met het ei-kruim
  18. Tot slot zou je wat fijngesneden verse peterselie over de borden kunnen strooien

Eet smakelijk!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten