Romige appelcake

Omschrijving

| Bakkerij/ gebak/ goed voor 12 a 24 stuks

| deeg: 1 u / rijzen: ± 45 min / bakken 25-30 min

| magazine “Koken & Plezier”, januari 2012

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 75 gr boter (en een beetje)
  • 100 gr rozijnen
  • 2 el rhum
  • 400 gr bloem (en een beetje)
  • 125 gr suiker + 3 el
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • zout
  • 250 ml melk
  • 42 gr verse gist (of 16 gr droge gist)
  • 4 eieren
  • 200 ml crème fraîche
  • 1,5 kg appels
  • extra: handmixer of keukenmachine

Bereiding

  1. Vet een bakblik in (32 x 39 cm en min 3,5 cm diep)
  2. Was de rozijnen, dep ze droog, en meng ze met de rhum en laten intrekken
  3. Meng 400 gr bloem, 75 gr suiker, 1 z vanillesuiker, snufje zout, en 75 gr boter in stukjes door elkaar.
  4. Verwarm de melk lauwwarm.
  5. Verbrokkel de giste en los hem op in de melk.
  6. Meng de gistmelk en 1 ei door het bloemmengsel en kneed het met de deeghaken van de mixer (of keukenmachine) tot een glad deeg.
  7. Laat het deeg afgedekt ± 30 min rijzen op een warme plaats (kamertemperatuur)
  8. Kneed het deeg op een beetje bloem met de hand door.
  9. Bestrooi het deeg met een beetje bloem en rol het uit in het bakblik.
  10. Druk het deeg daarbij in de hoeken goed aan en druk de randen een beetje omhoog.
  11. Laat afgedekt ± 15 min rijzen.
  12. Verwarm de oven voor: elektrisch 200 °C / hetelucht: 175 / gas: st 3
  13. Roer de crème fraîche, 3 eieren, 50 gr suiker en 1 z vanillesuiker kort door elkaar.
  14. Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snij de appels in parten.
  15. Verdeel de appels dakpansgewijs over het deeg en druk ze licht aan.
  16. Bestrooi met 3 el suiker en verdeel de rozijnen erover.
  17. Giet het roommengsel erover.
  18. Bak het gebak 25-30 min in de oven en laat afkoelen
  19. Lekker met slagroom
Voedingswaarde
Energie: 200 Kcal Eiwitten: 4 gr Vetten: 7 gr Koolhydraten: 29 gr

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email