Risotto met kreeft
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ 4 pers
| 20 min voorbereiding, 30 min bereiding
| 2015 december, Colruyt menugids, feestmenu’s
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 2 gekookte kreeften (diepvries) (450 g/stuk)
- 200 g erwten (diepvries)
- 8 blaadjes verse munt
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 80 g Parmezaan (blok)
- 1 el. boter
- 250 g risottorijst
- 1 dl witte wijn
- 7 dl kippenbouillon (1 blokje opgelost in 7 dl heet water)
- 1 el. olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Laat de kreeften volledig ontdooien in de verpakking.
- Snij elke kreeft middendoor en verwijder het vlees uit de schaal.
- Kraak de poten met een notenkraker en haal er het vlees uit.
- Bewaar de kleinere pootjes als garnituur.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Rasp de Parmezaan grof en verdeel in 4 gelijke hoopjes (Ø ± 5 à 6 cm) op een bakplaat met bakpapier.
- Zet 5 à 7 min. in de voorverwarmde oven tot u een krokant koekje krijgt.
- Haal van de bakplaat en laat afkoelen.
- Kook intussen de diepgevroren erwten 1 min. in licht gezouten water.
- Giet af en spoel onder koud water.
- Mix samen met 2 dl kippenbouillon en de blaadjes munt tot een gladde massa.
- Duw daarna door een dunne zeef. Snipper de sjalot en het knoflook fijn.
- Verhit de olijfolie in een kookpot met dikke bodem en bak de fijngesnipperde sjalot en het knoflook glazig.
- Voeg de risottorijst toe en roerbak tot de korrels glazig zijn.
- Overgiet met de witte wijn en laat volledig verdampen.
- Voeg 5 dl kippenbouillon toe, roer goed en laat ± 20 min. garen op een zacht vuur.
- Voeg indien nodig nog wat bouillon toe (de rijst moet smeuïg zijn).
- Snij intussen het kreeftenvlees in kleinere stukjes.
- Smelt de boter in een braadpan en laat de stukjes kreeftenvlees lichtjes warm worden.
- Kruid met peper en zout.
- Verwarm de erwtencoulis lichtjes.
- Afwerking: Lepel een bodem erwtencoulis in een diep bord.
- Schik er wat risotto op en leg er wat stukjes kreeftenvlees naast.
- Werk af met een Parmezaan koekje en de kreeftenpootjes.
Drankadvies
Wijn: | Las Mulas Sauvignon Blanc Reserva, Miguel Torres – Central Valley – Chili |
Bier: | Tongerlo Christmas, Kerstbier |
Voedingswaarde
Energie: 460 Kcal | Eiwitten: 25,5 gr | Vetten: 14,2 gr | Koolhydraten: 54,2 gr |