Risotto met kreeft

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ 4 pers

| 20 min voorbereiding, 30 min bereiding

| 2015 december, Colruyt menugids, feestmenu’s

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 2 gekookte kreeften (diepvries) (450 g/stuk)
  • 200 g erwten (diepvries)
  • 8 blaadjes verse munt
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 80 g Parmezaan (blok)
  • 1 el.  boter
  • 250 g risottorijst
  • 1 dl witte wijn
  • 7 dl kippenbouillon (1 blokje opgelost in 7 dl heet water)
  • 1 el. olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Laat de kreeften volledig ontdooien in de verpakking.
  2. Snij elke kreeft middendoor en verwijder het vlees uit de schaal.
  3. Kraak de poten met een notenkraker en haal er het vlees uit.
  4. Bewaar de kleinere pootjes als garnituur. 
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C. 
  6. Rasp de Parmezaan grof en verdeel in 4 gelijke hoopjes (Ø ± 5 à 6 cm) op een bakplaat met bakpapier.
  7. Zet 5 à 7 min. in de voorverwarmde oven tot u een krokant koekje krijgt.
  8. Haal van de bakplaat en laat afkoelen. 
  9. Kook intussen de diepgevroren erwten 1 min. in licht gezouten water.
  10. Giet af en spoel onder koud water.
  11. Mix samen met 2 dl kippenbouillon en de blaadjes munt tot een gladde massa.
  12. Duw daarna door een dunne zeef. Snipper de sjalot en het knoflook fijn. 
  13. Verhit de olijfolie in een kookpot met dikke bodem en bak de fijngesnipperde sjalot en het knoflook glazig.
  14. Voeg de risottorijst toe en roerbak tot de korrels glazig zijn.
  15. Overgiet met de witte wijn en laat volledig verdampen.
  16. Voeg 5 dl kippenbouillon toe, roer goed en laat ± 20 min. garen op een zacht vuur.
  17. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe (de rijst moet smeuïg zijn).
  18. Snij intussen het kreeftenvlees in kleinere stukjes.
  19. Smelt de boter in een braadpan en laat de stukjes kreeftenvlees lichtjes warm worden.
  20. Kruid met peper en zout.
  21. Verwarm de erwtencoulis lichtjes.
  22. Afwerking: Lepel een bodem erwtencoulis in een diep bord.
  23. Schik er wat risotto op en leg er wat stukjes kreeftenvlees naast.
  24. Werk af met een Parmezaan koekje en de kreeftenpootjes.
Drankadvies
Wijn: Las Mulas Sauvignon Blanc Reserva, Miguel Torres – Central Valley – Chili
Bier: Tongerlo Christmas, Kerstbier
Voedingswaarde
Energie: 460 Kcal Eiwitten: 25,5 gr Vetten: 14,2 gr Koolhydraten: 54,2 gr

Categorieën