Red Velvet Cupcakes
een mooie verwennerij voor bv ValentijnOmschrijving
| klein gebak/ 12 stuks
| ± 120 min en 25 min bakken
| uit eigen keuken
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
voor de cupcakes
- 150 ml karnemelk
- 1 el rode kleurstof (mag ook iets minder)
- 60 ml (zonnebloem)olie
- 1 ei
- 200 gr bloem
- 1 el (10gr) wijnsteen bakpoeder
- 1 el (10 gr) cacaopoeder
- snufje zout
- 1 thl vanillie-poeder (of extract, of 1 stokje)
voor de topping
- 100 gr zachte roomboter (ongezouten)
- 250 gr roomkaas: bv Ricotta (is minder vet), of Mascarpone, of vers van bij de kaasboer
- 250 gr poedersuiker
- 1 thl vanille-extract (naar keuze, mag ook wegblijven)
Bereiding
voorbereiding de cupcakes
- Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes.
- Meng de karnemelk met de olie, het ei en de rode kleurstof door elkaar.
- Doe de boter, suiker, het vanillepoeder, cacao en het snufje zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel.
- Voeg tenslotte de natte en droge bestanddelen door elkaar en roer met bv een spatel alles goed door elkaar.
- Roer nu nog de thl azijn erdoor
- Verdeel het cakebeslag over 12-16 vormpjes en vul deze voor 2/3 met beslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel.
- Bak de red velvet cakejes 20-25 minuten.
- Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
voorbereiding de cupcakes
- Doe de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig.
- Voeg de roomkaas en eventueel het vanille-extract toe en klop alles nog enkele minuten door, tot een luchtig glazuur.
- Doe het roomkaasglazuur in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit de cupcakes daarmee op. Misschien even laten opstijven in de koelkast om goed te kunnen spuiten
- Verkruimel één van de cakejes en gebruik deze kruimels om de rest mee te garneren
Voedingswaarde per cupcake
Energie: 243 Kcal |
Vetten: 31 gr |
Koolhydraten: 14 gr waarvan suikers: 2 gr |
Eiwitten: 5 gr | Vezels: 19 gr | Natrium: 92 mg |