Omschrijving



Ingrediënten
Beslag
- 120 gr boter, op kamertemperatuur + wat extra om in te vetten
- 300 gr kristalsuiker
- 3 biologische eieren
- 180 ml karnemelk
- 1 th vanille-extract (of vanillestokje)
- rode kleurstof (poeder of flesje levensmiddelen kleurstof Jo-ho). Dit moet je even op het oog doseren want de intensiteit verschilt per soort en merk kleurstof. Begin met een paar druppels om uit te proberen hoe de kleur wordt
- 30 gr cacaopoeder
- 200 gr bloem
- 1 thl zuiveringszout (bicarbonaat, baksoda, bakpoeder)
- 1 el appelcider azijn (indien gewenst)
- 2 bakvormen met een doorsnede van 20 cm/ of 1 springvorm van ong 24 cm waarbij je de taart in 2 of 3 schijven kan snijden
Topping
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 250 g roomkaas
- 300 gr poedersuiker
- 1 tl vanille-extract (of vanillestokje)
- granaatappelpitten (of aalbesjes)
Bereiding
Voor het beslag
- Verwarm de oven voor op 175 °C, vet de 2 bakvormen in met boter, bestuif licht met bloem en zet opzij
- Neem de mengkom (en/of keukenmachine) en klop hierin de boter met de suiker tot een licht en luchtig mengsel (dit kan ook met een handmixer).
- Klop de eieren los, voeg ze één voor één toe en klop tot ze helemaal opgenomen zijn
- Voeg het vanille-extract toe
- Voeg de helft van de karnemelk en de rode kleurstof toe.
- Zeef de bloem samen met de cacaopoeder en voeg de helft toe.
- Voeg al mixend de rest van de karnemelk bij het beslag. Daarna de andere helft van het bloem-cacao mengsel
- Zorg ervoor dat alles is opgenomen en schraap de zijkant van de mengkom schoon met een spatel.
- Klop door tot het beslag gelijkmatig gekleurd is.
- Meng in een schaaltje het azijn en de baking soda en zodra het schuimt giet je het bij je beslag. Roer dit door.
- Verdeel het beslag over de twee bakvormen, of in je grotere springvorm (deze heb ikzelf gebruikt), bak ze 30 a 35 min in de oven. Of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt als je deze in het midden steekt.
- Laat de cakes even in de vorm afkoelen en stort ze dan op een rooster.
- Laat volledig afkoelen
Voor de topping
- Klop in je keukenmachine de boter romig en zacht
- Voeg geleidelijk de poedersuiker toe totdat deze volledig is opgenomen
- Meng als laatste de roomkaas erbij tot je een mooi en gladde structuur hebt.
- Meng als laatste het vanille-extract erdoor en klop nog 5 min door totdat het glazuur licht en luchtig is.
- Pas op dat je niet te lang blijft door kloppen anders kan het glazuur iets te vloeibaar worden.
- Leg een theelepel van het glazuur in het midden van een taartschaal of bord en leg hierop één van de afgekoelde cakes.
- Zo kan de taart niet wegglijden
- Verdeel met een paletmes of de bolle kant van een lepel een deel van het glazuur over de bovenkant van de cake.
- Plaats hierop de tweede cake en smeer de rest van het glazuur erop
- als je de grotere springvorm hebt gebruikt, snij deze in 2 of 3 lagen en smeer tussen elke laag een mooie hoeveelheid van je glazuur.
- leg bovenop je laatste laag glazuur
- Bestrooi de taart met granaatappelpitten. Als alternatief kan je ook aalbessen en frambozen gebruiken
Ter info:
Zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd (of simpelweg bakpoeder), is een rijsmiddel voor het bakken van o.a. koekjes, cakes en taarten