Rabarber-aardbeienjam

Omschrijving

| homemade jam

| ongeveer 30 min

| van thuis uit meegekregen

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 500 gr rabarber
  • 750 gr aardbeien
  • 1 kg gelei suiker
  • 100 ml sinaasappelsap/ of citroensap
  • z.n. een extra zakje geleipoeder (van Gilsen)

Bereiding

  1. Verwijder de bladeren van de rabarberstelen en was de rabarber grondig.
  2. Snijd de rabarber in stukjes van ± 1 a 3 cm
  3. Aardbeien wassen en zo nodig droog deppen, verwijder de kroontjes
  4. Kook de rabarber samen met het sap (sinaasappel of citroen)(NB: citroen heeft een hoger pectine waarde) in een hoge pan op een laag vuur gedurende ± 10min tot een moes.
  5. Voeg hierna de aardbeien toe en kook ze een paar min mee totdat het sap vrijkomt.
  6. Voeg de suiker toe, roer goed door
  7. Zet het vuur hoog en laat het fruit 10 min al roerend flink koken tot het sap is ingekookt en de jam indikt.
  8. Giet als laatste eventueel de geleipoeder erbij en roer nog een paar min door.
  9. Tijdens het roeren voel je de stevigheid van de jam
Dikte van de jam testen
  1. neem met een hele koude lepel een beetje jam uit de pan
  2. leg de lepel met de jam op een koud bordje ± 5 min in de koelkast.
  3. Duw er met een vinger tegenaan, als er rimpels ontstaan dan is de jam klaar.
  4. Als de jam vloeibaar blijft, kook dan de jam nog 4 min extra en probeer het opnieuw.
  5. Bij een grote hoeveelheid is misschien een 2e zakje extra geleipoeder nodig.
Jampotten vullen
  1. Maak je jampotten schoon (afwassopje)
  2. Doe ze in een hoge pan met kokend sodawater en laat ze 3 min koken. Even laten afkoelen.
  3. Vul de potten met jam, draai de deksels er op en zet de potten meteen op zijn kop.
  4. De hitte van de jam perst de overtollige lucht uit de pot.
  5. Na ± 5 min mogen de potten weer rechtop staan en kan de jam rustig afkoelen

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email