Rabarber-aardbeienjam
Omschrijving
| homemade jam
| ongeveer 30 min
| van thuis uit meegekregen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 500 gr rabarber
- 750 gr aardbeien
- 1 kg gelei suiker
- 100 ml sinaasappelsap/ of citroensap
- z.n. een extra zakje geleipoeder (van Gilsen)
Bereiding
- Verwijder de bladeren van de rabarberstelen en was de rabarber grondig.
- Snijd de rabarber in stukjes van ± 1 a 3 cm
- Aardbeien wassen en zo nodig droog deppen, verwijder de kroontjes
- Kook de rabarber samen met het sap (sinaasappel of citroen)(NB: citroen heeft een hoger pectine waarde) in een hoge pan op een laag vuur gedurende ± 10min tot een moes.
- Voeg hierna de aardbeien toe en kook ze een paar min mee totdat het sap vrijkomt.
- Voeg de suiker toe, roer goed door
- Zet het vuur hoog en laat het fruit 10 min al roerend flink koken tot het sap is ingekookt en de jam indikt.
- Giet als laatste eventueel de geleipoeder erbij en roer nog een paar min door.
- Tijdens het roeren voel je de stevigheid van de jam
Dikte van de jam testen
- neem met een hele koude lepel een beetje jam uit de pan
- leg de lepel met de jam op een koud bordje ± 5 min in de koelkast.
- Duw er met een vinger tegenaan, als er rimpels ontstaan dan is de jam klaar.
- Als de jam vloeibaar blijft, kook dan de jam nog 4 min extra en probeer het opnieuw.
- Bij een grote hoeveelheid is misschien een 2e zakje extra geleipoeder nodig.
Jampotten vullen
- Maak je jampotten schoon (afwassopje)
- Doe ze in een hoge pan met kokend sodawater en laat ze 3 min koken. Even laten afkoelen.
- Vul de potten met jam, draai de deksels er op en zet de potten meteen op zijn kop.
- De hitte van de jam perst de overtollige lucht uit de pot.
- Na ± 5 min mogen de potten weer rechtop staan en kan de jam rustig afkoelen