Quiche Lorraine

de klassieke quiche zoals we die al jaren kennen

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ quiche/ 8 pers

| ± 25 min  bereiding, 1 u wachten, 40 min oven

| 2015.04.17 – Allerhande

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

voor de quiche

  • 125 g koude boter
  • 250 g bloem
  • 5 eieren
  • 1 tl zout
  • 1 tl ijskoud water
  • 200 g gerookt ontbijtspek (stuk)
  • ½ tl olie
  • 150 ml melk
  • 250 g crème fraîche
  • 120 g geraspte gruyère (kaas)
  • 1 mespunt nootmuskaat

extra nodig

  • quichevorm (Ø 26 cm)
  • deegroller

Bereiding

  1. Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem.
  2. Kneed met 1 ei (per quiche), zout en water zo kort mogelijk tot soepel deeg.
  3. Laat het in vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast.
  4. Vet de vorm in en bestuif met bloem.
  5. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van Ø 30 cm.
  6. Veeg de overtollige bloem eraf, bekleed de vorm met het deeg, druk aan en snijd overtollig deeg bij de randen eraf.
  7. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst.
  8. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  9. Snijd het spek in kleine blokjes, verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het spek in 6 min. uit.
  10. Meng in een kom de rest van de eieren, de melk, crème fraîche en kaas en breng op smaak met peper en de nootmuskaat.
  11. Verdeel de spekjes over de bodem en schenk de vulling in de quichevorm.
  12. Zet eerst de quichevorm in de oven en schenk dan de vulling erin.
  13. Zo voorkom je dat de vulling uit de vorm loopt bij het verplaatsen van de quiche naar de oven.
  14. Bak de quiche ± 40 min. in het midden van de oven.
  15. TIP: Je kunt de quiche 1 dag van tevoren maken. Verwarm voor het serveren ca. 15 min. in de oven op 160 °C of serveer koud.
Voedingswaarde
Energie: 545 Kcal Vetten: 41 gr
waarvan verz. vetzuren: 24 gr
Koolhydraten: 25 gr
Eiwitten: 18 gr Vezels: 1 gr Natrium: 760 mg

 

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email