Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-pagenavi domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1084911002/mijnreceptenbundel.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Pruimenjam | mijn receptenbundel

Pruimenjam zelf maken

Omschrijving

| homemade jam, zoet broodbeleg

| ongeveer 30 min

| van thuisuit meegekregen + een beetje van J. Meuse (dagelijkse kost, VTM)

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 1300 g pruimen (ontpit gewogen)
  • 1 kg geleisuiker
  • 2 dl rode porto
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 citroen

Bereiding

Voorbereiding 
  1. Werk altijd zo hygiënisch mogelijk, zodat de kans op mislukken minimaal wordt.
  2. Kook de bokalen en deksels gedurende 5 minuten in een grote pan met water en 1 eetlepel sodakristallen. De soda helpt het materiaal te steriliseren en te ontvetten.
  3. Gebruik eventueel een glastang om ze uit het kokend water te halen en spoel ze onder zuiver water, zodat de witte waas van de soda verdwijnt.
  4. Laat ze omgekeerd uitlekken en opdrogen op een schone theedoek.
Bereiding zelf
  1. Ontpit de pruimen en snijd ze in vier.
  2. Doe de pruimen in een grote kookpan en giet er de rode porto bij.
  3. TIP: De porto is niet verplicht maar kan de jam een betere smaak geven. De alcohol verdampt tijdens het kookproces. Je wordt dus niet dronken als je straks een ochtendboterham met pruimenjam eet.
  4. Doe het kaneelstokje en de steranijs bij de pruimen en breng aan de kook.
  5. De vloeistof in de pot zorgt ervoor dat het fruit niet aanbrandt.
  6. Strooi de geleisuiker over de vruchten zodra ze koken.
  7. Laat ongeveer 15 tot 20 minuten doorkoken en roer om.
  8. De confituur is nu nog vloeibaar, maar zal opstijven bij het afkoelen.
  9. Om de zoete smaak van de confituur wat te neutraliseren, voeg je het sap van ½ tot 1 citroen toe.
  10. Het geeft de confituur wat extra pit en helpt nog extra mee om in te dikken. Citroen heeft een hoger pectinegehalte
  11. Haal de steranijs en de kaneel uit de confituur met een vork of een tang.
  12. TIP:  als je geen velletjes of brokjes wilt in je jam, kun je de jam zeven met een roerzeef. 
  13. Vul de confituurpotten tot aan de rand. Gebruik daarbij eventueel een brede vultrechter. Zorg dat je alleen de buitenkant van de potten aanraakt zodat er geen bacteriën in de confituur terecht komen.
  14. Draai de deksels stevig vast en zet de potten omgekeerd (dus met het deksel naar beneden) op het werkblad.
  15. Laat de potten staan tot je een ‘klik’ hoort. Dan zijn ze luchtdicht afgesloten. Op een donkere plaats blijft de confituur maandenlang goed.

 

Categorieën