Pom, Surinaamse pastei

Zelf gemaakt en eerlijk waar, het is een heerlijk gerecht

Omschrijving

| Hoofdgerecht/ Surinaams/ 6 a 10 pers 

| ± 2 uur

| 2015.10.21 – Metrokrant

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 1 kg geraspte diepvries PomTayer (te verkrijgen in een Surinaamse Toko)
  • 1 ½ kg kipfilet
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blik mixed pickles (± 500 gr; toko)
  • 1 sinaasappel
  • 1 bosje selderij
  • 3 tomaten
  • 200 gr roomboter
  • 10 el olie
  • Versgemalen peper
  • 2 el tomatenpuree (of klein blikje)
  • 1 pot faja lobi pom (± 360 ml, Surinaamse roerbak mix; toko of supermarkt)
  • 5 el fijne kristalsuiker
  • Extra: groot rechthoekig bakblik of braadslee

Bereiding

  1. Laat de PomTayer ontdooien
  2. Snij de kip in blokjes van ongeveer 3 cm.
  3. Pel en snipper de ui.
  4. Sla de teentjes knoflook met de platte kant van een groot mes plat en hak ze dan fijn.
  5. Laat de mixed pickles uitlekken en hak deze ook fijn.
  6. Als je verse pepers gebruikt: halveer ze en schraap de zaadjes eruit, hak het vruchtvlees fijn.
  7. Pers de sinaasappel uit
  8. Snijd of hak de selderij fijn.
  9. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
  10. Snijd de boter in kleine blokjes en laat op kamertemperatuur staan.
  11. Verhit de olie in een grote wok of braadpan en bak de kipblokjes hierin rondom bruin
  12. Voeg de ui, eventueel de pepers en de knoflook toe.
  13. Laat dit een minuutje bakken.
  14. Doe de tomaten erbij en maal er wat peper over.
  15. Voeg vervolgens de tomatenpuree en de selderij toe.
  16. Doe tenslotte de piccalilly en faja lobi erbij en roer goed door elkaar.
  17. Laat iets afkoelen.
Voor de Pomtayer 
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C
  2. Vet het bakvorm (braadslee) in met boter.
  3. Doe de ontdooide PomTayer in een groet kom en roer de suiker en het sinaasappelsap erdoor.
  4. Voeg de boterblokjes toe en roer tot het een romige massa is.
  5. Breng op smaak met zout.
  6. Houd ca. een vijfde deel van het pom-mengsel apart.
  7. Schep het kipmengsel door de rest van het pom-mengsel.
  8. Schep dit mengel in het bakblik en strijk het glad.
  9. Verdeel het achtergehouden pom-mengsel erover en strijk ook glad.
  10. Zet de pom ong. 1 uur in het midden van de oven tot hij gaar is.
  11. Controleer regelmatig of de pom niet aanbrandt, dek eventueel af met aluminiumfolie.
  12. Eet de pom met witte rijst en sperzieboontjes (of kouseband).
  13. Een paar hardgekookte eieren en een koel glas djogo zijn er ook lekker bij.
Voedingswaarde
Energie: 398 Kcal Vetten: 12 gr Koolhydraten: 44 gr
Eiwitten: 55,1 gr Vezels: 3 gr Natrium: 120 mg

 

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email