Pom, Surinaamse pastei
Zelf gemaakt en eerlijk waar, het is een heerlijk gerechtOmschrijving
| Hoofdgerecht/ Surinaams/ 6 a 10 pers
| ± 2 uur
| 2015.10.21 – Metrokrant
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 1 kg geraspte diepvries PomTayer (te verkrijgen in een Surinaamse Toko)
- 1 ½ kg kipfilet
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 blik mixed pickles (± 500 gr; toko)
- 1 sinaasappel
- 1 bosje selderij
- 3 tomaten
- 200 gr roomboter
- 10 el olie
- Versgemalen peper
- 2 el tomatenpuree (of klein blikje)
- 1 pot faja lobi pom (± 360 ml, Surinaamse roerbak mix; toko of supermarkt)
- 5 el fijne kristalsuiker
- Extra: groot rechthoekig bakblik of braadslee
Bereiding
- Laat de PomTayer ontdooien
- Snij de kip in blokjes van ongeveer 3 cm.
- Pel en snipper de ui.
- Sla de teentjes knoflook met de platte kant van een groot mes plat en hak ze dan fijn.
- Laat de mixed pickles uitlekken en hak deze ook fijn.
- Als je verse pepers gebruikt: halveer ze en schraap de zaadjes eruit, hak het vruchtvlees fijn.
- Pers de sinaasappel uit
- Snijd of hak de selderij fijn.
- Snijd de tomaten in kleine blokjes.
- Snijd de boter in kleine blokjes en laat op kamertemperatuur staan.
- Verhit de olie in een grote wok of braadpan en bak de kipblokjes hierin rondom bruin
- Voeg de ui, eventueel de pepers en de knoflook toe.
- Laat dit een minuutje bakken.
- Doe de tomaten erbij en maal er wat peper over.
- Voeg vervolgens de tomatenpuree en de selderij toe.
- Doe tenslotte de piccalilly en faja lobi erbij en roer goed door elkaar.
- Laat iets afkoelen.
Voor de Pomtayer
- Verwarm de oven voor op 200 °C
- Vet het bakvorm (braadslee) in met boter.
- Doe de ontdooide PomTayer in een groet kom en roer de suiker en het sinaasappelsap erdoor.
- Voeg de boterblokjes toe en roer tot het een romige massa is.
- Breng op smaak met zout.
- Houd ca. een vijfde deel van het pom-mengsel apart.
- Schep het kipmengsel door de rest van het pom-mengsel.
- Schep dit mengel in het bakblik en strijk het glad.
- Verdeel het achtergehouden pom-mengsel erover en strijk ook glad.
- Zet de pom ong. 1 uur in het midden van de oven tot hij gaar is.
- Controleer regelmatig of de pom niet aanbrandt, dek eventueel af met aluminiumfolie.
- Eet de pom met witte rijst en sperzieboontjes (of kouseband).
- Een paar hardgekookte eieren en een koel glas djogo zijn er ook lekker bij.
Voedingswaarde
Energie: 398 Kcal | Vetten: 12 gr | Koolhydraten: 44 gr |
Eiwitten: 55,1 gr | Vezels: 3 gr | Natrium: 120 mg |