Pistache roomijs zelf maken

Omschrijving

| Dessert/ goed voor 1 ltr ijs

| pistache-pasta 15 min/ ijs 10 min/ vriezer 6 uur 

| via internet, Rutger bakt

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Pistache Pasta

  • 75 gr pistachenoten (zo groen mogelijk)
  • 40 gr fijne suiker
  • snuf zout

Roomijs 

  • 300 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • 3 eidooiers
  • 100 gr suiker
  • de pistachepasta

Bereiding

Pistache Pasta
  1. Verwarm de oven voor op 150 ⁰C.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de noten daar over uit.
  3. Rooster de nootjes 10 minuten.
  4. Doe de warme pistachenoten samen met de fijne suiker en het zout in een maalmolentje, foodprocessor of vijzel en maal het zo fijn mogelijk.
  5. Tijdens het malen komt er olie vrij waardoor de pasta smeuïger wordt.
  6. Dit duurt een tijdje.
  7. Hoe langer je maalt, hoe fijner en vloeibaarder de pistachepasta wordt.
  8. Als de pistachepasta na zo’n 10 minuten mixen nog steeds wat droog blijft kun je een heel klein beetje neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) toevoegen, maar echt niet te veel!
  9. Voor de pistachepasta op de foto is er geen extra olie gebruikt.
  10. Bewaar de pistachepasta enkele weken in de koelkast of vries deze in om hem langer te bewaren.
Roomijs, pistache-roomijs
  1. Giet de melk en de slagroom in een pan en breng dit aan de kook.
  2. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door.
  3. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa en klop alles goed door.
  4. Giet het mengsel terug in de pan.
  5. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.
  6. Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen, als de custard niet meer doorloopt, is deze goed.
  7. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken.
  8. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in een kom.
  9. Laat het mengsel afkoelen.
  10. Mix de pistachpasta erdoor, dit gaat het beste met een staafmixer of in een blender.
  11. Laat de ijsmix bij voorkeur een nacht rijpen in de koelkast.
  12. Giet de ijsmix de volgende dag in een ijsmachine en draai dit tot ijs.

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email