Feestelijke Pie met Wildzwijn

Wild en kerst gaan erg goed samen. Daarom is deze feestelijke pie met wildzwijn zeker het uitproberen waard. Succes verzekerd.

Omschrijving

| Hoofdgerecht, feestelijk | 6 pers

| ruim 4 uur in totaal

| 24Kitchen, feestelijke gerechten, R. van Veen (dec 2020)

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Deeg

  • 250 g boter
  • 500 g bloem
  • 250 ml koud water
  • 1 tl zout

Vulling

  • 1,2 kg wildzwijn poulet
  • 4  jeneverbessen
  • 100 g boter
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ liter zelfgemaakte wildjus of wildfond
  • 1  ui
  • 150 g  winterwortel
  • 100 g pastinaak
  • 150 g diepvries erwtjes
  • 50 g ontbijtspek
  • Eidooier met scheutje slagroom of melk om te bestrijken

Bereiding

Zelfgemaakte Wildjus/ wildfond

Hoe je een basis maakt van zelfgemaakte jus kan je hier vinden onder sausen.

Dit jaar kon ik zelf geen enkele slager vinden, waar ik wildbotten kon krijgen. Als alternatief ben ik hier dan uitgegaan van wat wel te krijgen of te vinden was namelijk een varkensknost en krabbetjes (ribbetjes). Om tenslotte toch de ‘wild’-smaak te krijgen heb ik per 0,5 ltr jus een pot wildfond toegevoegd en nog ± 15 min samen zachtjes laten doorkoken.  Hiermee verkrijg je wel een geur en smaak van wild en heb je toch je eigen jus gemaakt.

Vulling

  1. Snijd het vlees in blokjes. Plet de jeneverbessen.
  2. Smelt de helft van de boter in een pan, voeg het vlees, paprikapoeder en de jeneverbessen toe.
  3. Bak het vlees rondom goudbruin.
  4. Voeg de wildjus toe en laat het geheel ± 1 ½ uur zachtjes stoven (qua verhouding had ik 1 ltr jus op 1,3 kg vlees)
  5. Laat het vlees daarna afkoelen.
  6. Snipper de ui. Snijd de wortel en de pastinaak in blokjes en het spek in stukjes.
  7. Smelt de rest van de boter en bak het spek, de ui, wortel, de pastinaak en de diepvrieserwtjes toe en laat alles  ± 5 min. stoven.
  8. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
  9. Zet je pan met groenten even opzij en laat afkoelen

Deeg

  1. Kneed de boter, bloem, water en het zout tot een soepel deeg.
  2. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ± 30 min rusten in de koelkast.
  3. Rol het deeg uit tot een dunne plak.

Opbouw van de Pie

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Bekleed de rand van de schaal eerst met een strook deeg.
  3. Schep de afgekoelde gebakken groente in de pievorm.
  4. Schep het vlees erop.
  5. Maak de deegrand een beetje nat met een kwastje en water.
  6. Dek de schaal af met deeg.
  7. Druk de randen goed aan.
  8. Maak in het midden van de pie een gaatje zodat tijdens het bakken de stoom weg kan.
  9. Bestrijk met eistrijksel.
  10. Snijd het overgebleven deeg met een kartelsnijder in repen en leg deze in rastervorm over het deeg.
  11. Bestrijk met eistrijksel.
  12. Bak de pie in de oven in circa 50 minuten goudbruin en gaar.

Tip van Rudolph:

  • De pie kun je al één of twee dagen van tevoren voorbereiden.
  • Op de dag zelf hoef je het dan alleen nog maar te bakken in de oven.
  • Serveer met stoofpeertjes en cranberrry compote.
  • Je kunt wild zwijn ook makkelijk vervangen door b.v. fazant of patrijs.
  • Maar je zou dit gerecht ook met varkenshaas of karbonade kunnen maken.
Drankadvies
Wijn: warme volle rode wijn past perfect bij wild
Bier: naar eigen smaak

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email