Pastagratin met schorseneren

Omschrijving

| hoofdgerecht | Pasta |4 pers

| ong 45 min

| 2018.11.21 – Colruyt inspiratiefolder; Winterse smaken

Ingrediënten

  • 300 g gekookte ham
  • 500 g schorseneren
  • 0.5 citroen
  • 1/3 bosje peterselie (vers)
  • 200 g raclettekaas (of naar eigen smaak, ikzelf gebruikte Emmethaler)
  • 7 dl melk
  • 2 el. boter
  • 300 g cavatappi (pasta)
  • 3 el. bloem
  • 1 kruidentuiltje
  • nootmuskaat, peper en zout

Bereiding

  1. Pers de halve citroen en doe het sap in een kom met water.
  2. Schil de schorseneren met een dunschiller (gebruik daarvoor keukenhandschoenen).
  3. Snij in stukken van 4 à 5 cm en leg in het water (zo behouden ze hun witte kleur).
  4. Snipper de peterselie fijn, snij de ham in reepjes, snij 1/3 van de raclettekaas in reepjes (of neem gemalen kaas naar eigen smaak).
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  6. Breng de melk aan de kook samen met het kruidentuiltje.
  7. Kook de uitgelekte schorseneren 8 min. in de melk.
  8. Haal ze eruit met een schuimspaan en leg in een ovenschaal.
  9. Bewaar de melk voor de saus.
  10. Kook intussen de pasta gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking).
  11. Giet af en meng samen met de ham onder de schorseneren.
  12. Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur.
  13. Roer er de bloem onder met een klopper en laat even drogen op het vuur.
  14. Giet er de melk van de schorseneren beetje bij beetje en al roerend bij.
  15. Laat pruttelen tot de saus goed gebonden is.
  16. Voeg de reepjes raclettekaas (gemalen kaas) toe en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  17. Meng de saus onder de pasta met schorseneren en verdeel er de rest van de raclettekaas over.
  18. Bestrooi met de peterselie en zet 10 min. in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is.

Drankadvies

Bier: Floreffe Dubbel; Donker abdijbier

Wijn: Château Villelongue; Chardonnay A.O.P. Limoux

Voedingswaarde

Energie: 753 Kcal

Vetten: 27.6 g

Verzadigde vetzuren: 17.4 g

Koolhydraten: 79.1 g

Suikers: 21.1 g

Vezels: 3.6 g

Eiwitten: 45.4 g

Zout: 2.9 g