Pasta gratin met schorseneren
Omschrijving
| Hoofdgerecht/ pasta/ 4 pers
| ± 45 min
|2018.11.21 – Colruyt inspiratiefolder; Winterse smaken
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 300 g gekookte ham
- 500 g schorseneren
- 0.5 citroen
- 1/3 bosje peterselie (vers)
- 200 g raclettekaas (of naar eigen smaak, ikzelf gebruikte Emmethaler)
- 7 dl melk
- 2 el. boter
- 300 g cavatappi (pasta)
- 3 el. bloem
- 1 kruidentuiltje
- nootmuskaat, peper en zout
Bereiding
- Pers de halve citroen en doe het sap in een kom met water.
- Schil de schorseneren met een dunschiller (gebruik daarvoor keukenhandschoenen).
- Snij in stukken van 4 à 5 cm en leg in het water (zo behouden ze hun witte kleur).
- Snipper de peterselie fijn, snij de ham in reepjes, snij 1/3 van de raclette kaas in reepjes (of neem gemalen kaas naar eigen smaak).
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Breng de melk aan de kook samen met het kruidentuiltje.
- Kook de uitgelekte schorseneren 8 min. in de melk.
- Haal ze eruit met een schuimspaan en leg in een ovenschaal.
- Bewaar de melk voor de saus.
- Kook intussen de pasta gaar in licht gezouten water (kooktijd: zie verpakking).
- Giet af en meng samen met de ham onder de schorseneren.
- Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur.
- Roer er de bloem onder met een klopper en laat even drogen op het vuur.
- Giet er de melk van de schorseneren beetje bij beetje en al roerend bij.
- Laat pruttelen tot de saus goed gebonden is.
- Voeg de reepjes raclette kaas (gemalen kaas) toe en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Meng de saus onder de pasta met schorseneren en verdeel er de rest van de raclette kaas over.
- Bestrooi met de peterselie en zet 10 min. in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is.
Drankadvies
Wijn: | Château Villelongue; Chardonnay A.O.P. Limoux |
Bier: | Floreffe Dubbel; Donker abdijbier |
Voedingswaarde
Energie: 753 Kcal | Vetten: 27,6 gr waarvan verz. vetzuren: 17,4 gr |
Koolhydraten: 79,1 gr waarvan suikers: 21,1 gr |
Eiwitten: 45,4 gr | Vezels: 3,6 gr | Natrium: 2,9 g |