Parijse aardbeien-vanilletaart

Omschrijving

| bakkerij/ gebak/  10 pers

| ongeveer 1 uur

| 24Kitchen; chef: Rudolp van Veen

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

Bodem

  • 250 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • 3  eieren
  • 160 g gemalen amandelen
  • 1 tl bitter amandel-extract (optioneel)
  • 325 g bloem
  • Extra nodig:
    • Taartring met een dorosnee van 24 en 18 cm
    • spuitzak met kartelmondje

Banketbakkersroom als vulling

  • 250 ml melk
  • 1  vanillestokje of 1 el vanille-extract
  • 2  eidooiers
  • 100 g suiker
  • 25 g maïzena
  • 125 ml slagroom
  • 500 g mooie aardbeien

Bereiding

Bodem
  1. Meng met de mixer de boter met de suiker.
  2. Voeg daarna één voor één de eieren toe totdat ze volledig zijn opgenomen.
  3. Voeg daarna de gemalen amandelen, het extract en de bloem toe.
  4. Verwerk het deeg meteen, voordat het te stevig wordt.
  5. Zet een ingevette taartring van 24 cm op een bakplaat met bakpapier en doe het deeg in de spuitzak.
  6. Spuit vanuit het midden het deeg spiraalvormig op totdat je aan de buitenste rand bent.
  7. Spuit vervolgens langs de binnenrand het deeg met een soort lussen omhoog tot ± 4 cm hoogte.
  8. Zet voorzichtig een ring van 18 cm in de binnenkant om ervoor te zorgen dat de deegbodem mooi in model blijft tijdens het bakken.
  9. Bak de bodem ± 30 min in de oven op 180 °C.
  10. Neem na het bakken meteen de binnenring weg en laat de bodem volledig afkoelen.
Banketbakkersroom
  1. Breng voor de banketbakkersroom, de melk met vanille en ± de helft van de suiker, aan de kook.
  2. Roer de eidooiers met de rest van de suiker, maïzena, twee eetlepels van de nog koude melk tot een papje. NB: oorspronkelijk stond er 50 gr maïzena maar dat is veel te veel. Ik gebruikte de helft en was precies goed.
  3. Schenk daarna de hete melk al roerend op het papje en schenk het dan weer terug in de pan.
  4. Zet de pan terug op het vuur en blijf goed roeren met de garde.
  5. Laat de banketbakkersroom 2 minuten doorkoken terwijl je blijft roeren.
  6. Spoel een bord of schaal met koud water en schenk de banketbakkersroom erop.
  7. Dek de room meteen af met plasticfolie en laat eerst een beetje afkoelen voordat je het in de koelkast zet.
Taart opmaken
  1. Klop de slagroom stevig op en meng door de koude banketbakkersroom.
  2. Vul hiermee de taartbodem en beleg royaal met verse aardbeien
TIP van Rudolph:

Eventueel kun je de aardbeien nog wat extra glans geven met een kwastje taartgelei of licht verwarmde aardbeienjam

Categorieën

Print Friendly, PDF & Email