Parijse aardbeien-vanilletaart
Omschrijving
| bakkerij/ gebak/ 10 pers
| ongeveer 1 uur
| 24Kitchen; chef: Rudolp van Veen
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
Bodem
- 250 g boter op kamertemperatuur
- 100 g suiker
- 3 eieren
- 160 g gemalen amandelen
- 1 tl bitter amandel-extract (optioneel)
- 325 g bloem
- Extra nodig:
- Taartring met een dorosnee van 24 en 18 cm
- spuitzak met kartelmondje
Banketbakkersroom als vulling
- 250 ml melk
- 1 vanillestokje of 1 el vanille-extract
- 2 eidooiers
- 100 g suiker
- 25 g maïzena
- 125 ml slagroom
- 500 g mooie aardbeien
Bereiding
Bodem
- Meng met de mixer de boter met de suiker.
- Voeg daarna één voor één de eieren toe totdat ze volledig zijn opgenomen.
- Voeg daarna de gemalen amandelen, het extract en de bloem toe.
- Verwerk het deeg meteen, voordat het te stevig wordt.
- Zet een ingevette taartring van 24 cm op een bakplaat met bakpapier en doe het deeg in de spuitzak.
- Spuit vanuit het midden het deeg spiraalvormig op totdat je aan de buitenste rand bent.
- Spuit vervolgens langs de binnenrand het deeg met een soort lussen omhoog tot ± 4 cm hoogte.
- Zet voorzichtig een ring van 18 cm in de binnenkant om ervoor te zorgen dat de deegbodem mooi in model blijft tijdens het bakken.
- Bak de bodem ± 30 min in de oven op 180 °C.
- Neem na het bakken meteen de binnenring weg en laat de bodem volledig afkoelen.
Banketbakkersroom
- Breng voor de banketbakkersroom, de melk met vanille en ± de helft van de suiker, aan de kook.
- Roer de eidooiers met de rest van de suiker, maïzena, twee eetlepels van de nog koude melk tot een papje. NB: oorspronkelijk stond er 50 gr maïzena maar dat is veel te veel. Ik gebruikte de helft en was precies goed.
- Schenk daarna de hete melk al roerend op het papje en schenk het dan weer terug in de pan.
- Zet de pan terug op het vuur en blijf goed roeren met de garde.
- Laat de banketbakkersroom 2 minuten doorkoken terwijl je blijft roeren.
- Spoel een bord of schaal met koud water en schenk de banketbakkersroom erop.
- Dek de room meteen af met plasticfolie en laat eerst een beetje afkoelen voordat je het in de koelkast zet.
Taart opmaken
- Klop de slagroom stevig op en meng door de koude banketbakkersroom.
- Vul hiermee de taartbodem en beleg royaal met verse aardbeien
TIP van Rudolph:
Eventueel kun je de aardbeien nog wat extra glans geven met een kwastje taartgelei of licht verwarmde aardbeienjam