Paasbrood met parelsuiker
Omschrijving
| Paasbrood, feestelijk
| meer dan een uur
| 2019.04.10 – Colruyt inspirartiefolder; Buiten gewoon Pasen vieren.
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 0.5 onbehandelde citroen (bio)
- 50 g boter
- 125 ml melk
- 3 eieren (+ 1 eidooier)
- 15 g verse gist
- 355 g patisseriebloem (of bloem voor wit brood)
- 50 g suiker
- 50 g parelsuiker
- 1 snuifje zout
Bereiding
- Kook 2 eieren in 10 min hard
- Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje op zacht vuur
- Rasp de schil van de halve citroen (niet het wit).
- Verwarm de melk in een steelpannetje tot ze lauw is.
- Neem van het vuur en los er de gist in op.
- Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Giet er de melk met gist in en roer voorzichtig met een houten lepel.
- Doe er de gesmolten boter bij, samen met de suiker, de citroenzeste, 1 ei en het snuifje zout.
- Kneed met de handen tot een mooie deegbol, neem je tijd en kneed ongeveer 10 min. NB: je kan er ook voor kiezen om alles in de keukenmachine met de kneedhaken, 10 min te kneden.
- Als het deeg iets te plakkerig is, voeg dan wat bloem toe.
- Dek het deeg af met een vochtige keukenhanddoek en laat 30 min. rijzen op kamertemperatuur (het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn in volume).
- Kneed nog even en laat opnieuw 30 min. rijzen onder de keukenhanddoek.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Verdeel het deeg in 2 bollen en daarna elke bol in 3 stukken.
- Bestrooi het werkblad met bloem en rol 6 lange worsten van het deeg.
- Duw in elke worst wat parelsuikers.
- Neem 3 deegworsten en vlecht ze samen.
- Maak de uiteinden aan elkaar vast, zodat u een krans krijgt.
- Zorg ervoor dat u in het midden 1 hardgekookt ei kan zetten (let op, want het deeg zet wat uit tijdens het bakken).
- Doe hetzelfde met de 3 andere deegworsten.
- Klop de eidooier los.
- Leg de deegkransen op een bakplaat met bakpapier.
- Bestrijk met de losgeklopte eidooier en een beetje melk.
- Zet 20 min. in de voorverwarmde oven.
- Neem uit de oven en laat afkoelen.
Voedingswaarde
Energie: 1172 Kcal | Eiwitten: 33,7 gr | Vetten: 34,8 gr | Koolhydraten: 108,3 gr |