Notenbrood
Omschrijving
| bakkerij/ broden/ 1 brood
| ongeveer 2 uur
| gekregen van een kennis en een beetje van mijzelf
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- Lauwe melk 350 ml (of 225 melk en 125 water)
- Boter 50 gram
- Lichte basterdsuiker 20 gram
- Zout 10 gram
- Tarwebloem 120 gram
- Volkorenmeel 350 gram
- Gist 20 gram
- Walnoten gehakt 180 gram
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 220 °C
- Doe alle ingrediënten, behalve de walnoten, in de volgorde van opgeheven zoals hierboven in je deegkom van je broodbakmachine of keukenrobot.
- Kneed alles tot het deeg een gebonden en elastische massa is (uitgezonderd de walnoten)
- Bij gebruik van je keukenrobot, draai 6 minuten in een langzaam tempo tot je ziet dat alles goed gemengd is. Draai dan nog 4 minuten in een sneller tempo (de tijd die je neemt om je machine te laten draaien maakt je brood luchtiger)
- Leg je bol deeg in een kom en laat rijzen tot het in volume is verdubbeld is (is ongeveer 30 a 40 min)
- Ontgassen, plat maken en bestrooien met de gehakte noten
- Druk ze in het deeg, kneed nogmaals goed door, rol het op
- Maak het deeg mooi bol en glad op (of verdeel in kleine broodbakjes om 1 persoonsbroodjes te hebben, alleen moet je dan wel rekening houden met je baktijd)
- 25 minuten laten rusten onder een schone theedoek in je bakvorm,
- Versieringen aanbrengen (restant van je fijngemaakte noten) en afbakken, baktijd 30 minuten