Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-pagenavi domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/1084911002/mijnreceptenbundel.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Mousse van kip met balsamico-aspic | mijn receptenbundel

Omschrijving

Amuse | vlees/gevogelte | 6 a 8 personen
Bereidingstijd: ongeveer 30 a 40 min
Bron: magazine Boodschappen nr 11 uit 2004

Ingrediënten voor 6-8 personen:

  • 250 gram kipfilet
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 10 blaadjes witte gelatine
  • 1 liter kippenbouillon (uit een pot/flesje of van tabletten)
  • ca. 75 ml slagroom
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel vloeibare honing

Bereiding:

  1. Controleer de kipfilet op stukjes bot en andere ongerechtigheden. Smeer een platte rechthoekige of vierkante schaal met iets opstaande rand dun in met zonnebloemolie.
  2. Week de gelatineblaadjes in een met water gevulde kom.
  3. Giet een halve liter kippenbouillon in een pan. Breng aan de kook. Doe de kipfilet in de bouillon en pocheer de kip in ongeveer 25 minuten gaar.
  4. Laat de kipfilet iets afkoelen en snijd hem in blokjes. Pureer het kippenvlees met behulp van een elektrische keukenmachine. Voeg tijdens het fijnmalen de slagroom toe. Het mengsel dient smeuïg te zijn.
  5. Breng deze mousse van kip op smaak met zout en peper. Verdeel de mousse over 6 tot 8 kleine bakjes en dek deze af met folie. Laat de mousse ongeveer een uur in de koelkast opstijven.
  6. Giet een halve liter kippenbouillon in een sauspan. Breng aan de kook. Roer de balsamicoazijn en de honing door de bouillon.
  7. Knijp de gelatineblaadjes goed uit. Giet een bodempje water in een steelpan en breng aan de kook. Los de gelatineblaadjes hierin al roerend op.
  8. Roer deze vloeistof door de kippenbouillon die nog een minuut zachtjes moet doorkoken, totdat alle gelatine is opgenomen.
  9. Giet de bouillon in de schaal en laat hem afkoelen en tot aspic stollen. De aspic dient circa een halve centimeter dik te zijn.
  10. Hak de aspic in kleine stukjes of snijd hem in ruitjes of figuurtjes. Plaats de kleine bakjes met mousse in het midden van een bordje. Schep de aspic eromheen.
  11. Serveer bij dit gerecht warm stokbrood met boter of toast.

Tips:

  • De aspic kan ook worden geserveerd bij een kant-en-klaar gekochte paté.
  • Serveer bij deze paté kleine augurkjes en stokbrood of toast.

Wijnadvies:

  • Een Spaanse Rueda of een Italiaanse Pinot Grigio. De niet-zware witte Chardonnaywijnen kunnen eveneens prettige partners zijn. Zoals witte Bourgogne of witte Mâcon (9-11ºC).