Madeleines
Omschrijving
| voor ong 24 koekjes
| ongeveer 20 min
| FoodKerstSpecial magazine 2020
Uitgelichte afbeelding
Ingrediënten
- 150 gr Boter, plus wat extra om in te vetten
- 1 citroen
- 1 vanillestokje
- 150 gr patentbloem, plus wat extra om te bestuiven
- 2 eieren
- 100 gr witte basterdsuiker
- ¼ thl zout
- Poedersuiker, om te bestuiven
Bereiding
TIP:
Gebruik je voor het eerst je ijzeren madeleinevorm: geef deze een dun laagje olie en bak deze 10 min op 200 °C. Hiermee geef je een filmlaagje op je vormen en komen je madeleines beter uit de vorm
Let wel om ze toch nog goed in te boteren en te bebloemen
- Verwarm de oven voor op 200 °C
- Smelt intussen de boter
- Boen de citroen onder heet water schoon
- Dep de citroen droog en rasp de schil fijn
- De vrucht zelf gebruik je in dit recept niet.
- Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Zeef de bloem
- Klop de eieren met de basterdsuiker en het zout ± 7 min met de mixer tot het een mooi romig en gelig mengsel is
- Als je een stand mixer heb kun je dit doen terwijl je de eerdere voorbereidingen treft.
- Spatel eerst de fijn geraspte citroenschil en het vanillemerg en vervolgens de bloem en de gesmolten boter beetje bij beetje door het eimengsel zodat je een glad beslag krijgt.
- Vet de Madeleine-vorm in voor 12 madeleines in met boter en bestuif met bloem
- Klop overtollig bloem uit de vorm
- Schep in elke holte van de vorm een lepeltje beslag (formaat grote knikker) en plaats de vorm in de oven
- Bak de madeleines in 10-12 min goudbruin en gaar
- Laat de madeleines enkele min afkoelen en klop ze dan voorzichtig uit de vorm.
- Bak de rest van de madeleines op dezelfde manier.
- Bestuif de madeleines voor serveren met poedersuiker