Madeleines

Omschrijving

| voor ong 24 koekjes

| ongeveer 20 min

| FoodKerstSpecial magazine 2020

Uitgelichte afbeelding

Ingrediënten

  • 150 gr Boter, plus wat extra om in te vetten
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 150 gr patentbloem, plus wat extra om te bestuiven
  • 2 eieren
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • ¼ thl zout
  • Poedersuiker, om te bestuiven

Bereiding

TIP:

Gebruik je voor het eerst je ijzeren madeleinevorm: geef deze een dun laagje olie en bak deze 10 min op 200 °C. Hiermee geef je een filmlaagje op je vormen en komen je madeleines beter uit de vorm
Let wel om ze toch nog goed in te boteren en te bebloemen

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C
  2. Smelt intussen de boter
  3. Boen de citroen onder heet water schoon
  4. Dep de citroen droog en rasp de schil fijn
  5. De vrucht zelf gebruik je in dit recept niet.
  6. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Zeef de bloem
  7. Klop de eieren met de basterdsuiker en het zout ± 7 min met de mixer tot het een mooi romig en gelig mengsel is
  8. Als je een stand mixer heb kun je dit doen terwijl je de eerdere voorbereidingen treft.
  9. Spatel eerst de fijn geraspte citroenschil en het vanillemerg en vervolgens de bloem en de gesmolten boter beetje bij beetje door het eimengsel zodat je een glad beslag krijgt.
  10. Vet de Madeleine-vorm in voor 12 madeleines in met boter en bestuif met bloem
  11. Klop overtollig bloem uit de vorm
  12. Schep in elke holte van de vorm een lepeltje beslag (formaat grote knikker) en plaats de vorm in de oven
  13. Bak de madeleines in 10-12 min goudbruin en gaar
  14. Laat de madeleines enkele min afkoelen en klop ze dan voorzichtig uit de vorm.
  15. Bak de rest van de madeleines op dezelfde manier.
  16. Bestuif de madeleines voor serveren met poedersuiker

Categorieën