Lamscurry met kokosmelk en rijst

Omschrijving:

 | hoofdgerecht/ lamsvlees

 | ruim een uur 

 | 2017.08.23 – Colruyt inspiratiefolder, koken met 5 ingrediënten

Ingrediënten

  • 500 g lamsboutsneden (beenhouwerij) (zonder been)
  • 6 wortelen
  • 1 plantje koriander
  • 250 g basmatirijst
  • 4 eetl. kokosmelk
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetl. ketchup
  • 1 eetl. bloem
  • 3 dl groentebouillon (1/2 blokje opgelost in 3 dl heet water)
  • 2 eetl. olijfolie
  • 0.5 koffiel. paprikapoeder
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Bereiding

Voorbereiding (ong 20 min)

– Snij de wortelen in grove stukken.
– Snipper de uien en het knoflook fijn.
– Snij de lamsboutsneden in grote stukken. Kruid aan alle kanten met zwarte peper en zout.
– Wentel door de bloem en klop er de overtollige bloem lichtjes af.
– Hak de korianderblaadjes grof.

Bereiding zelf (20 min. + 1 u. à 1 1/2 u. stoven):

  1. Verhit 1 eetl. olijfolie in een stoofpot.
  2. Bak de stukken lamsvlees aan alle kanten mooi bruin (doe dit eventueel in meerdere keren).
  3. Neem de stukken vlees uit de stoofpot en zet opzij.
  4. Verhit opnieuw 1 eetl. olijfolie in dezelfde stoofpot en stoof de fijngesnipperde uien, het knoflook en het paprikapoeder 10 min. op een zacht vuur.
  5. Voeg de stukken wortel toe en roer om.
  6. Doe de stukken vlees opnieuw in de stoofpot en meng goed.
  7. Roer er de ketchup onder en overgiet met de bouillon langs de rand van de stoofpot.
  8. Breng aan de kook en laat 1 u. à 1 u. 30 min. afgedekt stoven op een zacht vuur. Het vlees moet heel zacht zijn.
  9. Kook 10 min. voor het einde van de stooftijd de rijst afgedekt gaar in 5 dl licht gezouten water (kooktijd: zie verpakking).
  10. Dek af en laat zo 5 min. stomen. Roer dan los met een vork.
  11. Voeg op het einde van de stooftijd de kokosmelk toe aan de lamscurry en meng goed.
  12. Verwarm nog even, maar laat niet meer koken.
  13. Werk af met wat grof gehakte korianderblaadjes

Tip: Vervang de verse wortelen door 600 g diepvrieswortelen.

Drankadvies:

  • Bier: Postel Tripel, Blond abdijbier
  • Wijn: Groot Genoegen Cinsaut-Cabernet Sauvignon, Western Cape – Zuid-Afrika

Voedingswaarde

  • Energie: 549 kcal
  • Koolhydraten: 65.7 g
  • Eiwitten: 31.6 g
  • Vetten: 17.5 g