Lamsbout met rozemarijn en lentegroentjes
Omschrijving:
Hoofdgerecht | Vlees | Ovengerecht | 4 personen
Bereidingstijd: meer dan 60 min.
Bron: 2014.04.09 – Colruyt inspiratiefolder, Heerlijke menu’s voor Pasen
Ingrediënten:
- 1 lamsbout met been (beenhouwerij)
- 400 g peultjes
- 1.5 bussels wortelen
- 1 onbehandelde citroen
- 6 takjes verse munt
- 2 takjes rozemarijn (vers)
- 1.2 kg primeuraardappelen
- 3 rode uien
- 4 teentjes knoflook
- 5 eetl. olijfolie
- peper en zout
Voorbereiding (30 min.)
- Boen de aardappelen schoon en snij ze in 2.
- Snij elke rode ui in 8 stukken.
- Plet het knoflook met de platte kant van een groot mes.
- Snij de wortelen in staafjes van 3 cm lang en 1/2 cm breed.
- Snij de peultjes in 3 schuine stukken.
- Rasp de citroenschil.
- Snipper de munt en de rozemarijn fijn.
- Maak enkele inkepingen in de lamsbout en vul ze met de fijngesnipperde rozemarijn.
Bereidingswijze (10 min. + 45 à 50 min. in de oven + 10 min. rust):
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Leg de lamsbout met rozemarijn in een grote ovenschaal.
- Leg de aardappelen, de rode uien en het geplette knoflook rond het vlees en besprenkel alles met 3 eetl. olijfolie.
- Kruid met peper en zout en zet 45 à 50 min. in de voorverwarmde oven.
- Verhit intussen 2 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de wortelen en de peultjes 15 à 20 min. samen met de citroenzeste.
- Kruid met peper en zout.
- Haal de lamsbout uit de oven, wikkel hem in aluminiumfolie en laat 10 min. rusten.
- Hou de groenten warm en doe er vlak voor het serveren de fijngesnipperde munt bij.
- Afwerking: Snij de lamsbout in sneetjes en serveer met de aardappelen en gegrilde uien. Geef er de gestoofde lentegroentjes bij.
Tip:
U kan de verse rozemarijn ook vervangen door Provençaalse kruiden. Strooi ze over de lamsbout net voor hij de oven ingaat.
Drankadvies:
- Bier: Kasteelbier Donker, Speciaalbier
- Wijn: Château Coufran, A.O.P. Haut-Médoc
Voedingswaarde:
- Energie: 628 kcal
- Eiwitten: 45.3 g
- Vetten: 30.2 g
- Koolhydraten: 43.9 g